Vold, sex og druk for børn?

Oprettet: 10.01.2017 - 12:29

Under overskriften: "Hemingway, Kerouac and Salinger: Hipsters now read literacy classics to their children" skriver den engelske onlineavis The Independent at en ny trend er på vej fra USA.

Onlineavisen falder dog ikke næsegrus bagover i begejstring og skriver lakonisk: "Nothing is safe from the hands of hipsters". Baggrunden for artiklen er at de to selv-hippe new yorkere, grafisk desginer Melissa Medina og tekstforfatter Fredrik Colting, har lavet bogserien KinderGuides der er et forsøg på at genskrive og grafisk lækkergøre litterære klassikere til oplæsning for børn i alderen 6-12 år. Som sådan et fint og nobelt (og sikkert økonomisk lukrativt) projekt som onlineavisen skriver, men spørgsmålet er om 6-årige nu har godt af høre om stoffer, masser af sex og vold i lange baner, også selvom bøgerne er gjort så børnevenlige som muligt? At romanerne så også i høj grad er kendte for deres kritiske syn på datidens samfund (noget jeg ikke mener man kan lære for tidligt - at være kritisk), lader vi i nærværende konteskt kun være i parentes bemærket.

Jeg må indrømme, at jeg selv er i tvivl. På den ene side tror jeg ikke at vi forældre tjener så meget som vi håber ved ikke at eksponere vores små poder for virkelighedens (her i litteraturens) verden. De får det såmænd nok alligevel ind gennem vores allesammens multimediale hverdage, så måske kan vi lige så godt selv præsentere menneskets skyggesider. Så har vi også lidt mere styr på det og kan snakke med dem om sagerne. Men på den anden side, så er det måske lidt vel tidligt at stikke de små røde snotnæser ned fx. i Kerouacs vilde drukscener. Måske kunne man nærme sig det bedre på anden vis? Jeg ved det ikke, men har i hvert fald fået lyst til at kigge nærmere på KinderGuides koncept, også selvom jeg ikke ligefrem vil kalde mig selv hipster :-) 

Tror I at vores 6-årige sønner og døtre kunne have godt af at få oplæst fx. Leif Panduros Rend mig i traditionerne eller hvad med Rifbjergs Den kroniske uskyld (også selvom de begge er lettere og mindre fandenivolske end deres amerikanske brødres)?

Måske, måske, hvad tænker I?

 

Link til The Independents artikel HER

Link til KinderGuides HER

Link til Litteratursidens analyse af Den Kroniske Uskyld HER

Link til Litteratursidens analyse af Rend mig i traditionerne HER

Link til Litteratursidens analyse af Griberen i Rugen HER

Link til Litteratursidens analyse af Vejene HER 

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.