Hvis vi nu alle sammen stod sammen...

Oprettet: 14.11.2016 - 14:00

Hvis nu de op mod 35.000 mennesker der var på Bogforum i weekenden alle sammen gik sammen om at danne et nyt parti - Litteraturpartiet.

Hvis nu vi siger, at partiet følger den nyeste læseforskning om at homo sapiens, ikke mindst ledere, bliver mere humane og bedre mennesker af at læse skønlitteratur; hvis nu tiden var inde til en medmenneskelig og kærlig revolte. 

Så vil jeg gerne stille op til formandsvalget i dette parti. Lyder det langt ude? Men hvorfor egentlig ikke? Jeg tror i den grad på at skønlitterær læsning udvider horisonterne for det læsende menneske, og at det sker på en måde, hvor man simpelthen ikke kan undgå at blive mere forstående, mere åben og bedre i stand til at lytte til dem der er forskellige fra en selv.

Harvard Business Review har de seneste år beskrevet en række internationale undersøgelser der støtter denne opfattelse. Nemlig at: 

 - Skønlitteratur styrker læserens empati og sociale intelligens. Man bliver simpelthen bedre til at sætte sig i andres sted og forstå deres bevæggrunde for dette eller hint. Samme undersøgelse viste også at læsning forbedrer ens evne til at forstå sociale signaler og generelt gør læseren mere åben og samvittighedsfuld.
 
- Skønlitteratur lærer dig at håndtere uvished og moralske dilemmaer. At læse hjælper dig både som menneske og leder med at forstå og håndtere, hvor komplekst og fuld af usikkerhed livet kan være. I bøgerne brydes alle tænkelige og utænkelige modstridende holdninger med hinanden - du kan snart være en sort sydamerikansk minearbejder der overvejer at flytte fra arbejde, kone og børn for at få et bedre liv et andet sted -  og snart Islands præsident, der spekulerer på om der skal igangsættes yderligere en undersøgelse af din mands  rolle i landets finanskrak. Disse former for usikkerhed og dilemmaer i bøgerne styrker så at sige læserens ageren i tilsvarende svære situationer ude i virkeligheden. Harvard Business School har med stor succes sågar erstattet faglitteraturen med skønlitteratur i faget forretningsetik.   
 
- Skønlitteratur får dig til at slappe af. Endelig så er skønlitteraturen med til noget så simpelt, men også essentielt, som at få dig til at slappe mere af. Når du læser slapper du af og tænker ikke på dit arbejde. Dermed bliver du bedre i stand til at tage rigtige beslutninger senere, når du som fx. politiker står overfor svære valg. Læsningen renser så at sige hovedet for dagligdagens skidt og skrald.
 

Så der er nok at vinde ved at læse. Lige præcis samme følelse fik jeg på Bogforum. Jeg blev bare så glad i låget af at se tusindvis af Bogforum-mennesker med julelys i øjnene på vej til næste bog, næste forfattersamtale, næste udvidelse af horisonten. Varmen i deres ansigter var tydelig, deres glæde næsten overvældende. Jeg er med andre ord  sikker på at der stadigvæk er håb for en ny slags  menneskelighed og åbenhed som verden i den grad har brug for. 

Så skal vi ikke bare skride til handling med det samme? Hvis bare lidt over halvdelen af jer der var til Bogforum i weekenden skriver under med et JA i kommentarfeltet, ja så er vi jo hurtigt oppe på de 20.000 underskrifter der skal til for at kunne stille op til næste folketingsvalg - og hvem ved måske kunne vi invitere Donald Trump til vores første årsmøde, så han kan lære bare lidt om et nuanceret og humant verdensbillede, det billede skønlitteraturen giver os alle.

Kom glad og åben.

Formandskandidat Jørgen D. Nørgaard, Litteraturpartiet.

 

[kilde: lederweb.dk]

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.