På grund af mændene

Oprettet: 16.02.2016 - 00:15

Litterære saloner; selskabeligt samvær i et privat hjem, hvor husfruen og en kreds af venner konverserer om litteratur, kunst og politik, deklamerer og musicerer.

I anledning af kbh læsers utrolig mange spændende events under temaet MÆND, drømmer jeg om kvinder, og om at kvinderne igen vil begynde at afholde litterære saloner i deres hjem, som de gjorde i 1600- og 1700 tallets Frankrig.

Jeg drømmer om at der skal være enormt højt til loftet i salonerne. Og ja, det skal være kvinderne der bestyrer denne litterære bevægelse. Mændene er for målrettede, og det har aldrig være et gode for litteraturen.

Jeg drømmer om åndehuller der langsomt fortærrer al den is der findes ude i samfundet. Salonerne kan dreje perspektivet og blive nye øjne der ser dybt og klart. En fredelig åndelig revolution, der skraller alle lagene af, I ved godt, hvad jeg taler om.  

Og jeg drømmer om at det bliver en bevægelse som vokser sig stor,  væk fra hastigheden, væk fra det forstillede og væk fra den måde politikerne gør deres arbejde på. Måske skal djøffer ikke have adgang. Her skal alle være sig selv, salonerne skal fremelske modet og nødvendigheden i menneskesindet.

Lad os da kalde bevægelsen noget. Lad os kalde den MODPOL. Jeg mener det alvorligt. Lad os lave en Facebookgruppe hvor kvinder kan skrive tid og sted for åbent hus. Første sted vil hedde MODPOL #1. Kan vi lave 50 MODPOLer på 4 måneder bliver jeg en glad mand.

Jeg vil ånde, snakke, debattere, drikke et glas vin som modpol til denne verden. Vil I med?

 

 

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • PatrickH

  tor, 18/02/2016 - 20:17

  Men Jørgen, hvor har du været?

  De litterære saloner, bestyret af kvinder og for kvinder, findes allerede, ikke kun i hjemmene, men i den fulde offentlighed. Kvinderne løfter den litterære bevægelse på hænder og fødder, sætter dagsordenen, bestemmer hvad der er rentabelt og smart. Det læsende publikum i Danmark består af kvinder. Der er intet mandligt publikum at tale om, men måske ville det være fornuftigt at tale om det?

  KBH Læsers emne MÆND, har fejlagtigt vakt furore hos mange, der slet ikke ser bredden i det. Om man blot tager sig et skyndsomt blik over de mange events, er størstedelen forestået og designet til kvinder. Det er fint at se, for et emne som MÆND forstrer ganske automatisk en tanke om KVINDEN. MÆND og KVINDER er begge mennesker, og er det ikke netop mennesker, der så ofte står i centrum af litteraturen?

  Med dit indlæg gør du forskel - du gør kvinderne, der allerede styrer smag, indkøb, fokus og forfatterskaber til kuratorer over noget, der burde være for alle. Du ekskluderer DJØFfer et halvt åndedrag før du siger, at alle skal være sig selv her. Du blander politikere ind. Du forskelsbehandler, hvor det er så vigtigt ikke at gøre det.

  Men hvad så med patriarkatet? Må jeg være fri. Tag et kig på det matriarkat, der sidder på det danske bogliv. Mængden af redaktører, ansatte på forlag, bibliotekarer, eventmagere, SoMe-ansvarlige, anmeldere, ja selv her på Litteratursiden er mængen i det kvindelige favør.  Den litterære salon er så stor, at den næsten dækker det hele. Men nu faldt jeg i din fælde, og så på det ene køn. Jeg foretrækker helheder.

  Af alle de ting et emne som MÆND kunne vække i dig, bliver det en højsang til det ene køn på bekostning af det andet. Hvis du om noget skulle undre dig, er det måske over at mænd som læsende publikum er forsvindende lille.  Hvorfor læser halvdelen af mennesker ikke? Hvorfor opretter den halvdel ikke nogle litterære saloner? Fordi de er for målrettede? Nok ikke.