Fra poetisk folklore til zombie-apokalypse

Oprettet: 29.03.2017 - 14:28
De fem nominerede til Årets Danske Horrorudgivelse 2016

I weekenden d. 1. og 2. april er der Krimimesse i Horsens.

Det er 16. gang messen afholdes, hvilket både afspejler krimiens popularitet, men også den vellykkede transformation af krimigenren fra ugleset kiosklitteratur til en anmeldt genre som diskuterer samfundsforhold og er med til at sætte den litterære dagsorden. 

Den kamp kæmper en anden genre stadig, nemlig horrorgenren – eller gyseren, som den oftest kaldes herhjemme. 

I Danmark opfattes horror enten som litteratur for børn, eller også som bloddryppende splat uden mening. Dagbladene anmelder stort set aldrig horrorudgivelser, og selvom forfattere som Stephen King og Dean Koontz sælger godt, så har det ikke haft en afsmittende effekt på den danske horror, der ellers har haft et opsving i både udgivelsesvolume og kvalitet de sidste 10-15 år. 

Som fan af horrorgenren er det således lidt tragikomisk, at et forlag som Gyldendal lokker med overskriften ”Mød gysets mestre!” side 19 i Krimimessens katalog og nedenunder introducerer en række (i øvrigt dygtige) krimiforfattere. For overskriften vækker helt sikkert de rigtige følelser i krimilæserne, og alligevel kunne langt de fleste ikke drømme om at læse en horrorroman. Her hænger fordommene om horrorgenren fast. 

Men måske er der håb forude. 

I 2011 satte en række danske forfattere og forlæggere med smag for de fantastiske genrer sig nemlig sammen og stiftede foreningen Dansk Horror Selskab. Formålet med foreningen er: ”at fremme udbredelsen af danskproducerede, skrevne horror-fortællinger, hvad enten det er i form af noveller, romaner, graphic novels, sms-litteratur, digte eller lignende”. Det skal bl.a. ske ved at synliggøre horrorgenren, og siden 2012 er der hvert år blevet uddelt en pris for Årets Danske Horrorudgivelse netop på Krimimessen i forbindelse med at Det Danske Kriminalakademi uddeler Palle Rosenkrantz prisen og Harald Mogensen Prisen. 

Hvis man tager et vue ud over de tidligere vindere af Årets Danske Horrorudgivelse, får man et langt mere alsidigt billede af genren frem end de gængse fordomme tilbyder. Her er både romaner, noveller og graphic novels, ligesom her er værker der overrasker, skræmmer og er fyldt med sproglige finesser. Her er selvudgivere og forfattere fra etablerede forlag, og så er her i det hele taget et bredt og meget forskelligartet udbud af talent. 

Det første år, prisen blev uddelt, var den erfarne forfatter Steen Langstrup vinderen med romanen ”Alt det hun ville ønske, hun ikke forstod”. I juryen sad bl.a. anmelder Lars Bukdahl, som omtalte romanen som ”genrelitteratur, der er skøn litteratur: originalt, stiligt og effektivt turneret”. Romanen er siden blevet filmatiseret under titlen ”Finale”, og forventes at udkomme i løbet af 2017. 

I 2012 var vinderen derimod ikke særligt kendt. Her vandt Jonas Wilmann med novellesamlingen ”Frygt-filerne” udgivet på hans eget forlag Kaos. Wilmann fik ros af juryen for at ”veksle skånselsløst og respektløst mellem klassiske gotiske rammer og fandenivoldsk og hypermoderne temaer”, og for at ”forny og revitalisere dansk horror” og ”ramme læseren med væmmelse, lede og befriende humor”. 

Det følgende år gik juryen atter nye veje, da makkerparret Lars Kramhøft og Tom Kristensen modtog prisen for deres graphic novel ”Made Flesh”. Den er siden også udkommet på det amerikanske marked. Her lagde juryen vægt på, at det var ”en særdeles vellykket udgivelse, der er drevet af det visuelle såvel som historien. Der er tale om et helstøbt værk, hvor ikke mindst billedsidens farver og fortællingen supplerer og forstærker hinanden, og skaber et skræmmende værk”. 

Da Teddy Vork vandt prisen med ”Sprækker” i 2014 var det igen en novellesamling, men skrevet i en helt anden stil end 2012-vinderen. ”Sprækker” kaldte juryen for ”en række stemningsmættede og dystre noveller, hvor underspillet ondskab og snigende gru er i fokus” og roste den for at være ”velskreven horror fyldt med sproglige finesser, som løfter genren til sjældne litterære højder”. 

Den seneste vinder er Michael Kamp, som modtog prisen for romanen ”Samlerne”. Begrundelsen lød ”Michael Kamp har længe været omtalt som en af landets bedste horrorforfattere, ikke mindst grundet sin evne til at skabe overbevisende og ofte ganske brutale billeder i læsernes hoveder, hvilket ses med tydelighed i romanen ’Samlerne’”. 

I år ser shortlisten for de nominerede til Årets Danske Horrorudgivelse således ud: 

Fuglene” af Mikkel Harris Carlsen (novellesamling, udgivet på Æther Publishing)
Ø” af Steen Langstrup (roman, udgivet på 2FeetEntertainment) Læs anmeldelsen her.
Necropolis” af Patrick Leis (roman, udgivet på Valeta) Læs anmeldelsen her.
Dr. Wunderkammers oversættelser” af Thomas Strømsholt (noveller, udgivet på H. Harksen Productions)
Manteuffel” af Peter Tudvad (roman, udgivet på Rosinante) Læs anmeldelsen her

Shortlisten viser endnu engang bredden i horrorgenren. De fem bøger spænder fra poetisk weirdfiction og fabulerende moderne folklore over zombie-apokalypse og benhård overlevelseskamp til (med Stig W. Jørgensens ord) ’en genoplivning af gothic/skrækromantik’. Og som medlem af juryen kan jeg tilføje, at det bestemt heller ikke var nemt at finde en vinder. 

Niveauet var højt blandt de nominerede, og shortlisten er således et håndfast bevis på, at dansk horror måske ikke sælger så godt herhjemme, men kvaliteten er der bestemt ikke noget at udsætte på. Nu er mit håb bare, at de mange elskere af spændingsromaner og krimier får øjnene op for den beslægtede horrorgenre. Her gemmer sig nemlig et hav af velskrevne, spændende, fascinerende, skræmmende og ikke mindst underholdende læseoplevelser, og på Krimimessen kan man få en lille forsmag på nogle af dem. Udover uddelingen af horror-prisen er der nemlig også en række andre horror-indslag for voksne i løbet af weekenden. 

Oplev f.eks. Henrik S. Harksen der fortæller om kosmisk krimi med udgangspunkt i H. P. Lovecrafts novelle ”Call of the Cthulhu”; Martin Schjönning der fortæller om sin nye grafiske roman ”Kværnen”, der er illustreret af Tom Kristensen; Steen Langstrup der fortæller om sine romaner ”Ø” og ”Skadedyr og tulipaner” samt interview med årets prisvinder. 

Læs mere om Årets Danske Horrorudgivelse på Dansk Horrorselskabs hjemmeside