Vinderen af Årets Danske Horrorudgivelse er fundet…

Oprettet: 17.03.2013 - 20:53
Jonas Wilmann takker for prisen på Krimimessen i Horsens 2013

Dansk litteratur bobler af talenter og herhjemme skrives andet end krimier og biografier. Der forfattes også horror af høj kvalitet. I 2011 blev foreningen Dansk Horror Selskab stiftet af en række entusiastiske gyserforfattere, med det formål at få dansk uhygge sidestillet med andet litteratur. Hidtil har gysere været henvist til børnelitteratur og betegnet som underlødigt. Bøgerne blev genrebedømt i stedet for kvalitetsbedømt, nøjagtigt som det for få år siden var tilfældet med krimier og fantasy. Det er foreningens mål at få lavet dette om og derfor har man stiftet en pris for Årets Bedste Horrorudgivelse. På Krimimessen i Horsens i denne weekend, blev prisen så uddelt for anden gang. 

Nomineringsprocessen forgik i flere etaper, hvor de danske forlag først selv indstillede deres mulige kandidater til longlisten. Hvert forlag har kunnet indstille max 2 titler, og herefter var det horrorbloggere og andre horrorentusiaster, som udvalgte de 5 endelige titler til shortlisten. Disse værker blev så nøje gennemgået af en uafhængig men yderst kvalificeret jury. 

Feltet var bredt og spændte lige fra menneskeædende oliepøle over spøgelseshistorier og opera til grafisk splatter-action og de nominerede var Teddy Wok med ”EX”, Anne Marie Vedsøe med ”Glasborgen”, Patrick Leis med ”Sort Vand” og Christian Reslow med ”Kimæren”... Men vinderen blev novellesamlingen ”Frygt-filerne” af Jonas Wilmann

Jonas Wilmann debuterede i 2009 med ”The End”, og siden da er det blevet til endnu tre romaner samt novellesamlingen ”Frygt-filerne”, som imponerede juryen med sin power. 

Begrundelsen for valget af ”Frygt-filerne” lyder:

Jonas Wilmann har med ”Frygt-filerne” skabt en herligt klam og ubehagelig oplevelse. Novellesamlingen veksler skånselsløst og respektløst mellem klassiske gotiske rammer og fandenivoldsk og hypermoderne temaer. Her er der ingen smalle steder og læseren rammes gang på gang af væmmelse, lede og ja – befriende humor. Wilmann formår at parre absurd og surrealistisk humor med fysisk kvalme og støt stigende ubehag og demonstrerer et overlegent, næsten arrogant mod. Dansk horror bliver med Frygt-filerne fornyet og revitaliseret, samlingen er endda exceptionelt velredigeret. Wilmann går ganske enkelt uhæmmet til bidet: det er ikke god smag, men det er uanstændig god stil.

Den uafhængige jury bestod i år af kulturjournalist og kritiker Søren Staal Balslev, blogger og bibliotekar Janus Andersen, forsker Rikke Schubart, bibliotekar Jette Holst samt anmelder Steffen Larsen.

Anmeldelser på Litteratursiden:

Frygt-filerne 
Smukke Anna 
Mutagen