Litteraturfestival i grænselandet stopper i sin hidtidige form

Oprettet: 11.07.2016 - 18:20
Eva Ritter

Nordisk Informationskontor i Flensborg og Dansk Centralbibliotek i Sydslesvig stopper samarbejdet om den nordiske litteraturfestival »Litteraturfest.nu«, som informationskontoret har været initiativtager til. Biblioteket mener dog ikke, at festivalen helt skal lukke eller holde pause.

 

Nordisk Informationskontor i Sønderjylland/Sydslesvig stopper som arrangør af grænselandets nordiske litteraturfestival, der indtil sidste år hed »Litteraturfest.nu«. Det var informationskontoret med den tidligere leder Anette Jensen i spidsen, der tog initiativ til litteraturfestivalen, men informationskontorets leder, Eva Ritter, og bestyrelse er enige om, at kontoret ikke længere skal gennemføre festivalen. 

Festivalen fortsætter dog i september - blot i en anden form, under et nyt navn, »Ord fra Nord«, og nu kun med Dansk Centralbibliotek i Flensborg samt biblioteker i de fire sønderjyske kommuner som arrangører, oplyser bibliotekar Lene Lund fra Dansk Centralbibliotek i Sydslesvig.

- Økonomien holder ikke, og vi vil derfor gerne holde en pause. Døren er ikke lukket for vores deltagelse, men jeg tror det vil blive i en moderniseret form. Vi vender ikke tilbage til en »Litteraturfest.nu« i dens tidligere og oprindelige form, siger Eva Ritter (Billedet) fra Nordisk Informationskontor.

Et nyt produkt

Eva Ritter vil ikke udlægge det sådan, at Nordisk Informationskontor trækker sig fra litteraturfestivalen.

- »Litteraturfest.nu« findes simpelthen ikke længere på nuværende tidspunkt. Det, som Dansk Centralbibliotek lancerer, er et nyt produkt. Vi har sammen med centralbiblioteket diskuteret, om titlen »Litteraturfest.nu« måtte bibeholdes. Vi blev enige om, at »Litteraturfest.nu« står for ét produkt - nemlig en to-sproget festival med arrangementer på tyske og danske biblioteker. Det nye produkt inviterer også nordiske, men mest danske forfattere og kun til danske biblioteker. Det bliver altså noget andet, og derfor er der også kommet et nyt navn, siger Eva Ritter.

Meget træge

Den økonomiske støtte fra flere nordiske fonde var tidsbegrænset og er udløbet. Sidste år fik litteraturfestivalen del i en pulje penge fra KursKultur - et paraplyprojekt for Region Sønderjylland-Schleswig, der støtter projekter med det formål at fremme det grænseoverskridende samarbejde.

- Tiden er løbet fra den måde, litteraturfestivalen foregik på. Det er meget ressourcekrævende at have både det danske og tyske sprog med inde i arrangementerne, og tilbagemeldingen fra mange deltagere er, at de nogle gange har oplevet forfatterlæsningerne som meget træge, blandt andet fordi der skulle oversættelser til. Vi vi hellere bruge kræfterne på noget andet, siger Eva Ritter.

»Litteraturfest.nu« har de tidligere år haft besøg af både nordiske og tyske forfattere. Med i samarbejdet har været både danske og tyske biblioteker nord og syd for grænsen. Kendte forfattere har besøgt flere lokaliteter i Sydslesvig og Sønderjylland og læst op af deres bøger på originalsproget, og ofte er oplæsningerne blevet gentaget af oversættere på tysk.

Samtalerne mellem forfattere og publikum er foregået på begge sprog. I det tilfælde, at en nordisk forfatter ikke har været i stand til at tale tysk til publikum - hvilket har været det mest almindelige - er en oversætter sprunget til. Det er ikke forløbet gnidningsfrit alle steder.

Samme bomærke og layout

Festivalens efterfølger, »Ord fra Nord«, ledes af bibliotekar Lene Lund fra Dansk Centralbibliotek i Flensborg. Programmet er netop udkommet i en betydelig slankere udgave end tidligere, men layoutet og festivalens bomærke, en rød bog, er bibeholdt.

- På Dansk Centralbibliotek mener vi ikke, at festivalen helt skulle stoppe eller holde pause. Derfor valgte vi at fortsætte med en anden form. Jeg syntes, at vi skulle have et nyt navn. »Ord fra Nord« er mere rammende, da det med få ord fortæller, hvad festivalens fokus er. Vi har mistet vores hidtidige hjemmeside, så en ny har været nødvendigt, siger Lene Lund.

Den ny hjemmeside hedder ordfranord.dk                                                                     Hans Christian Davidsen

 

 

 

FIRE FORFATTERE ER PÅ PROGRAMMET

Køreplanen for litteraturfestivalen »Ord fra Nord« i september 2016 ligger klar. Gæsterne i september bliver de tre danske forfattere Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Morten Brask og Jesper Stein samt islændingen Einar Már Gudmundsson.

 

Der bliver gensyn med to forfattere og et goddag til to helt nye ansigter, når grænselandets litteraturfestival er på kalenderen i en stærkt revideret udgave i september 2016. Den islandske forfatter Einar Már Gudmundsson har flere gange gæstetde tidligere litteraturfestivaler i det dansk-tyske grænseland, og danskeren Anne Lise Marstrand-Jørgensen var sidst på besøg i 2010.

De to nye forfattere bliver Morten Brask og Jesper Stein.

»Ord fra nord« er overskriften på litteraturfestivalen, der finder sted fra den 14. til den 17. september 2016. I forhold til tidligere års »Litteraturfest.nu« er programmet slanket ganske gevaldigt, og det har primært økonomiske årsager. Der er ikke så mange penge at gøre godt med mere.

Kun danske biblioteker

Antallet af forfattere på festivalen har tidligere været oppe på 11. I år er det fire. Også antallet af lokaliteter er begrænset til danske biblioteker. Der er otte lokaliteter på landkortet: A.P. Møller Skolen i Slesvig og de danske biblioteker i Slesvig og Flensborg syd for grænsen samt bibliotekerne i Sønderborg, Bov, Løgumkloster, Aabenraa og Haderslev nord for grænsen.

Morten Brask er ikke blot aktuel med sin  tredje roman »En pige og en dreng«, der handler om den fatale forelskelse. Han har også lavet dokumentarfilm og skrevet fagbøger om den nazistiske filmpropaganda, og den filmiske del af sit arbejde vil han fortælle om på Flensborg Bibliotek den 15. september, mens han sammen med Einar Már Gudmundsson medvirker i lørdagens finale på Flensborg Bibliotek. Den finder sted den 17. september under medvirken af litteraturhistorikerne Erik Skyum-Nielsen og Ivy York Möller-Christensen. 

Drømme, nordlys og regnvejrsdage i Reykjavik er væsentlige og genkommende elementer i islandske Einar Már Guðmundssons omfangsrige og vidtløftige forfatterskab. Hans seneste udgivelse på dansk er »Hundedage«, der udkom i 2015, og er oversat af Erik Skyum-Nielsen.

Aktiv i den aktuel debat

Anne Lise Marstrand-Jørgensen har på det seneste gjort sig bemærket i den politiske debat, specielt efter at have  besøgt et center med syriske flygtninge i Haderslev, hvor hun skrev den kontroversielle artikel »En unødvendig lejr« i dagbladet Information - kontroversiel, fordi den senere blev kraftigt imødegået af lejrens driftschef, sygeplejersker og embedslægen i Radio24syv.

Hendes seneste roman, »Dronningen af Saba & Kong Salomon«, udkom i 2015. Her er en stærk kvinde i centrum i en fortælling om kærlighed, magt og strid.

Jesper Stein har sat den københavnske bydel Nørrebro på det literære landkort. Den danner nemlig rammen om hans krimiserie om den hårdkogte og kompromisløse vicepolitikommissær Axel Steen. Opklaringsarbejdet, jagten på forbryderne og det kaotiske privatliv som fraskilt og far til en datter fortælles i en realistisk, rå og til tider poetisk tone.

Litteraturfestivalen byder også på en særudgave af Grænselandsudstillingen, der vises fra den 8. september til den 22. oktober på Flensborg Bibliotek i samarbejde med Sydsles­vigs Danske Kunstforening. Der er også familie- og ungdomsfilm på litteraturfestivalens program.                                                                                      Hans Christian Davidsen

 

INDSLAG I P1 EFTERMIDDAG OM LITTERATURFESTIVALEN