Norsk aftryk på litteraturfestival

Oprettet: 22.10.2014 - 10:44
Litteraturfest.nu

Litteraturfest.nu i Sønderjylland og Slesvig-Holsten er klar med programmet til den dansk-tyske festival 18.-22. november. Blandt gæsterne er de norske forfattere Kjell Ola Dahl, Torkil Damhaug, Erlend Loe og Kjersti Annesdatter Skomsvold.


I år er det 100 år siden, Norge fik sin grundlov og løsrev sig fra Danmark. Det runder år smitter af på festivalprogrammet, når der fra 18. til 22. november er Litteraturfest.nu i det dansk-tyske grænseland.

Med på festivalen er fire fremtrædende norske forfattere, Kjell Ola Dahl, Torkil Damhaug, Erlend Loe og Kjersti Annesdatter Skomsvold.

Sidstnævnte udsendte i år en bemærkelsesværdig roman med titlen »Monstermenneske«.

I otte år led Kjersti Annesdatter Skomsvold af kronisk træthedssyndrom. Hun lå i forældrenes kælder og på et plejehjem og forsøgte at holde sig i gang ved at skrive på små gule huskesedler. Sedlerne er senere blevet til den selvbiografiske roman.

Litteraturfest.nu åbnes officielt på Folkehjem i Aabenraa tirsdag den 11. november. Derefter er der forfatteraftener, oplæsninger og andre litterære arrangementer i Tinglev, Nibøl, Gråsten, Kiel, Tønder, Flensborg, Aabenraa og Hørup, før der lørdag den 22. november er festivalfinale på Flensborg Bibliotek. I finalen deltager de fire forfattere Kjell Ola Dahl, Erlend Loe, Natasa Dragnic og Hanne-Vibeke Holst.

Afslutningen kommer til at foregå på en anderledes måde end tidligere. Da litteraturfestivalen er et dansk-tysk samarbejde, foregår den som altid på to sprog. I stedet for at simultantolke  - som det er sket de foregående år - vil festivalfinalen i år foregå i to rum på Flensborg Bibliotek - ét hvor der tales tysk og et andet hvor der tales dansk. Forfatterne deles derfor op i to og to.

- Simultantolkningen har tidligere forstyrret publikum, fortæller bibliotekar Lene Lund fra Flensborg Bibliotek.

- Vi undgår også, at der går alt for megen spildtid ved løbende at skulle oversætte, siger hun.

I en række biblioteksprogrammer, der udkom tidligere på året - blandt andet Sønderborgs og Flensborgs - blev det annonceret, at den norske forfatter Linn Ullmann skulle deltage. Hun har i mellemtiden meldt afbud, da hun kom i tidnød.

Afbud fra Alberte Clement

Kulturjournalist på DR Alberte Clement Meldal, der er vært på litteraturprogrammet »Tid til bøger«, har også måttet sige fra som interviewer og vært på grund af graviditetsproblemer.

Arrangørerne har endnu ikke fundet en afløser, men navnene på de øvrige værter og interviewere står fast. Det bliver Ivy York Möller-Christensen, professor på Flensborg Universitet, Maria Bonner, lektor på Syddansk Universitet, de tyske oversættere Sigrid Engeler, Ulrich Sonneberg og Gabriele Haefs samt Torge Korff, der er kulturmanager i Flensborg.

Ud over de nævnte forfattere deltager to kendte danske forfattere i Litteraturfest.nu, Erling Jepsen og Christian Jungersen,  samt den tyske forfatter Angelika Klüssendorf.

Litteraturfestivalens program kan ses på http://litteraturfestival.nu/da

 

Her er en stak presseartikler fra de tidligere års litteraturfestivaler http://www.litteraturfestival.nu/da/presse

I det trykte program figurerer Anette Jensen som leder af Nordisk Informationskontor, der arrangerer Litteraturfest.nu med en lang række samarbejdspartnere. Informationskontoret har i mellemtiden fået ny leder, Eva Ritter.                                                                                                                                                Hans Christian Davidsen