Kristian Ditlev Jensen er flyttet til Tyskland

Oprettet: 30.09.2014 - 16:27
Kristian Ditlev Jensen

Kristian Ditlev Jensen, en af de store på den danske litteraturscene, er flyttet til Flensborg. Fra London gik det over Højer og Christiansfeld til Nordtyskland - som han for alvor fik øjnene op for, da han boede i Sønderjylland.

 

Den danske forfatter Kristian Ditlev Jensen er flyttet til Flensborg. 

Kristian Ditlev Jensen  slog igennem i 2001 med sin selvbiografi »Det bliver sagt«, der skildrer de seksuelle overgreb, han var udsat for som barn, og fik tre år senere sit roman gennembrud med »Livret«, der modtog Debutantprisen.

Kristian Ditlev Jensen er flyttet ind i en lejlighed i Toosbüystraße, der er præget af gamle, tyske storby-agtige ejendomme fra kejsertiden. Flytningen til en ny bopæl syd for grænsen er sket efter, at keristian Ditlev Jensen i godt tre år at har boet i de to sønderjyske flækker Højer og Christiansfeld.

Årsagen til, at han nu er flyttet syd for grænsen er en logisk konsekvens af et længere forløb, siger han.

- I 2011 flyttede jeg fra London til Højer, fordi jeg længe havde drømt om mere ro til at skrive i. Siden er Sønderjylland vokset i forhold til mig, og i denne måned udkommer en stor bog om Sønderjylland, som jeg har skrevet for Gyldendal. Jo længere tid jeg har boet i Sønderjylland, jo mere har jeg fået øjnene op for Sydslesvig, siger Kristian Ditlev Jensen .

Han elsker stemningen og menneskene i grænselandet, og han betragter Sønderjylland som området fra Kongeåen til Ejderen. Halvdelen er i dag bare tysk, siger Kristian Ditlev Jensen.

- Der gik ikke mange dage, efter at jeg flyttede ind i min lejlighed, at jeg tænkte tanken: Skal jeg udgive en roman, der har relation til området? Der er så mange listige gyder og stræder i Flensborg, der jo er en typisk havneby. Man kan næsten se en krimi udfolde sig for det indre blik. Jeg har allerede skrevet en krimi, der udspiller sig i Højer. Så hvem ved? Måske skal hovedpersonen genoplives i en maritim krimi? Og »Mordene på Okseøerne« er jo faktisk en meget fin titel, siger Kristian Ditlev Jensen.

Okseøerne ligger i Flensborg Fjord. På den lille af øerne døde den danske dronning Margrete den Første i 1412 efter at have besøgt Flensborg.

Den kriminaloman, han hentyder til, er  »Opstigende Skorpion«, der udspiller sig i Højer. Bogens hovedperson har valgt at leve afsondret i marsklandskabet tæt ved den tyske grænse, hvor han hengiver sig til slow food, daglige gåture samt lingvistiske og semiotiske overvejelser. »Nørden i Sønderjylland«, som en af politifolkene kalder ham, bruger sproget som lindring for sine store tab og sorger.

Har boet på Sild

Kristian Ditlev Jensen har tidligere opholdt sig i Slesvig-Holsten i en periode. I 2006 fik han tildelt forfatterlegatet »Inselschreiber«, som den tyske virksomhed Sylt Quelle uddeler en gang om året. Det gav ham mulighed for et længerevarende ophold på ferieøen SIld, der ligger i den tyske del af Vadehavet.

- Sild er et af mine favoritsteder her i verden - og jeg har rejst på alle kontintenter...! Jeg tager ofte til øen, om ikke andet så for at hente god rødgrød i butikken Leysieffer på hovedstrøget i Vesterland. Men ellers er det nok egentlig bare alt det nordtyske, jeg nyder. Jeg studerer teologi på Københavns Universitet, er snart halvvejs inde i studiet og er protestant helt ind til marven, siger Kristian Ditlev Jensen.

Under arbejdet på hans bog »Sønderjylland - steder og mennesker« er han stødt ind i flere overraskelser.

For eksempel var han ikke på forhånd klar over, hvor meget det tyske fylder i Sønderjylland.

- Jeg har har været til dansk-tysk gudstjeneste så langt nordpå som Haderslev, og det havde jeg ikke ventet at finde deroppe. Det har overrasket mig positivt, at der er så fin en integration.

Når jeg gik i den lokale Dagli’ Brugsen i Højer, kunne der også fint stå nogle og tale tysk sammen, fortæller han.

»Euro-sus«

Hans venner i København synes, at han bor meget langt væk, men selv tænker han nu, at han hurtigere kan køre til Hamborg end til København, og han kan nærmest få et »euro-sus« af og til ved tanken om, at han så let kan komme til udlandet.

Det var ikke fordi, han kendte folk i Flensborg, at han flyttede til byen.

- Nej, indtil videre har jeg kun et par nye bekendtskaber. Men jeg er på Facebook, og jeg vil meget gerne møde både danskere og tyskere - måske især folk, er intereserer sig for litteratur, journalistik, kristendom og god mad. Jeg skriver nemlig også om gastronomi, og jeg har sågar også haft artikler i Der Feinschmecker. Jeg har skrevet en roman om den kulinariske verden, og den er - sammen med en række andre af mine bøger - oversat til tysk.

Bogen om Sønderjylland er en såkaldt coffeetablebook - en stor bog med smukke billeder og korte tekster. Den henvender sig hovedsagligt til sønderjyder, som er glade for deres landsdel, og som har lyst til at læse gode historier om eksempelvis kunstnere, der er rundet af denne del af landet, eller om stolte fødevareproducenter. Ifølge forfatteren er det et kærligt portræt af en landsdel - set lidt udefra og på godt og ondt. Et pletfrit skønmaleri er der dog ikke tale om, forsikrer Kristian Ditlev Jensen.                                                 Hans Christian DavidsenBLÅ BOG: KRISTIAN DITLEV JENSEN

•  Kristian Ditlev Jensen, 43 år, forfatter. Født i Holbæk, har læst litteraturvidenskab ved Københavns Universitet, uddannet fra Forfatterskolen i 1997.

•  Debuterede som forfatter i 2001 med den selvbiografiske »Det bliver sagt« om de seksuelle overgreb, han var udsat for som barn. Bogen indbragte ham Weekend-avisens Litteraturpris.

•  I 2004 skønlitterær debut med romanen »Livret«, som han fik Debutantprisen for.

•  Har rejst i store dele af verden og skrevet rejsebeskrivelser til aviser, magasiner og i bogform. Fra juni 2008 til april 2009 var han taleskriver for daværende klima-og energiminister Connie Hedegaard (K).

•  Skriver i dag blandt andet om gastronomi for to tyske magasiner, skriver for DSB’s blad, Ud & Se, samt laver litteraturprogrammer på Radio24syv.