Der skal være balance i tingene

Oprettet: 20.09.2011 - 20:33
Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Nedenstående artikel blev bragt i Flensborg Avis 27.09.2010 i forbindelse med litteraturfestivalen »Litteraturfest.nu«:


LITTERATURFESTIVAL. Hvad siger en nonne fra middelalderen gymnasieelever anno 2010? Forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen gjorde et forsøg på at forklare Hildegard von Bingens tankegang, da hun gæstede Duborg-Skolen i Flensborg. 


Anne Lise Marstrand-Jørgensen følte, at hun var dumpet ned fra Mars. Alle de andre på lægestudiet syntes, det var vildt spændende at dissekere en menneskelig hjerne. Hun spurgte blot sig selv, hvilke tanker,der mon havde været inde i hjernen - og hvad den havde drømt den sidste nat, personen levede.

Lægestudiet blev droppet. Anne Lise Marstrand-Jørgensen skiftede til litteraturhistorien. Havde en kæreste, der fik lov til at snuse i hendes dagbog, hvad der fik ham til at foreslå hende at skrive digte.

- Vi aftalte, at jeg en bestemt dag om ugen skulle sætte mig ned og skrive, og så ville han sørge for ikke at være hjemme, fortalte Anne Lise Marstrand-Jørgensen, da hun i går stod i festsalen på Duborg-Skolen i Flensborg.

Anledningen var litteraturfestivalen »Litteratur.nu«, der denne gang havde et yngre publikum på stolerækkerne - nemlig elever fra gymnasieoverbygningen på Duborg-Skolen.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen debuterede som lyriker, og det uden problemer. Forlaget tog hendes digte rub og stub og pludselig skulle hun så til at fortælle omverdenen, at hun skrev digte. Det havde tidligere været hendes hemmelighed, men det der var interessant for hende selv, var nu pludselig blevet interessant for alle. Hun bare dumpede ind i tilværelsen som forfatter dér, hvor mange andre havde kæmpet en lang og hård kamp for det.

 

Forfattere der hader at skrive

- Jeg elsker at skrive. Det lyder måske indlysende, når jeg er forfatter. Men jeg kender forfatterkolleger, der i virkeligheden hader at skrive. Så kan man så spørge: Hvorfor gør det det? Svaret er, at de ikke kan lade være. Jeg har til gengæld haft en tendens til at kede mig helt vildt meget, og det er jo ikke godt, når man er sin egen chef. Jeg kan ikke lide at komme ind i den skuffe, hvor man bare gentager sig selv. Derfor lagde jeg mig en aften ned på gulvet og kiggede op i loftet for at finde på noget nyt at skrive om.

- Så dukkede Hildegard von Bingen op i mit hoved. Hvorfor ved jeg ikke, for jeg kendte stort set intet til hende, men det var måske netop en fordel, for jeg begyndte at interessere mig for, hvem hun så egentlig var, fortalte Anne Lise Marstrand-Jørgensen på Duborg-Skolen.

- Jeg tænkte: Nonne?? Hvorfor det? Hvorfor er der nogle, der vælger at blive nonne. Det var overraskende for mig, at tanken overhovedet slog ned i mig med Hildegard von Bingen, og bagefter blev jeg mere overrasket over, hvor spændende hun var, fortalte Marstrand-Jørgensen.

Første del af hendes roman om Hildegard von Bingen udkom på Gyldendal sidste år, og anden del udkommer den 4. oktober. Hendes bøger er en litterær fantasi over Hildegard af Bingen (1098-1178), som var en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder. Hun var nonne, visionær, lægekyndig, komponist, forfatter og meget mere. Som tre-årig beskrev Hildegard, hvordan hun kunne se noget, de andre ikke kunne se. Det var lys og en stemme, og selv var hun aldrig i tvivl om, at det var den gode stemme. Men den lille pige fik dog hurtigt at vide, at det ikke var noget man skule tale om. Nu skulle man tro, at det netop var noget, der skulle frem i den gudsfrygtige middelalder.

 

Djævlen forklædt som Gud

- Dengang var verden enten Gud eller djævel. Men fordi djævlen netop kunne komme forklædt som Gud, var de voksne bekymret, fortalte Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Som ti-årig blev Hildegard sendt i kloster. Her levede hun stort set et liv i stilhed indtil 50 års alderen, hvorefter hendes liv pludselig eksploderede. Frem til sin død som 81-årig sprøjtede hun skrifter ud om teologi, filosofi, naturlære og lægekunst. Hun skrev desuden en stor samling digte med melodier, som hun havde hørt i sine visioner. I disse sange og i de dramatiske, symbolske illustrationer, som pryder nogle af hendes skrifter, fornemmer man hendes nære forbundethed med den guddommelige verden: Hun ser mennesket i dets inderlige samhørighed med natur og univers.

 

Kroppen vil bare hygge sig

- Modsat en anden nonne i klostret, nonnen Jutta, der levede som eremit og dyrkede en livsfornægtelse, havde Hildegard von Bingen et positivt livssyn om, at alle mennesker var sendt til jorden af Gud for at udrette noget. Hvert menneske har ifølge Hildegard et ansvar. Det kan trække opad, og det kan trække nedad, i den positive retning eller i den negative retning. Hildegard understregede også, at der skal være balance i tingene. Vi består alle af krop og sjæl. Kroppen vil bare hygge sig og have det rart, men sjælen vil noget mere. Der skal være balance mellem krop og sjæl, og hvis balancen tipper, bliver vi syge. Jeg mener, vi kan bruge rigtig meget af Hildegards tankegods i dag, sagde Anne Lise Marstrand Jørgensen til eleverne på Duborg-Skolen.

 

BLÅ BOG

• Anne Lise Marstrand-Jørgensen, født 1971, er dansk forfatter og cand.mag. i litteraturvidenskab.

 • Anne Lise Marstrand-Jørgensen debuterede som lyriker med Vandring inden ophør (1998) og har siden udgivet yderligere tre digtsamlinger, fire romaner, blandt andet Ingen (2008), og Hildegard (2009), en litterær biografi om middelalderabbedissen og mystikeren Hildegard af Bingen.

• Hun har modtaget Statens Kunstfonds tre-årige legat 2004, Statens Kunstfonds Arbejdslegat 2007 og Weekendavisens Litteraturpris i 2009.