Günter Grass er vild med Knud Romers bog

Oprettet: 20.09.2011 - 19:57

Det er nu engang en forfatters opgave at trække tæppet væk, når noget er blevet fejet ind under det, siger Günter Grass om 


Günter Grass giver topkarakter til Knud Romers bog "Den der blinker er bange for døden".

Da den tyske forfatter i gæstede Højskolen Østersøen i Aabenraa fremhævede han Knud Romers bog som en "vidunderlig bog".

Men også som en bog, der efter dens udgivelse er blevet taget til indtægt for en synsvinkler, der slet ikke behøver at være forfatterens.

"Den der blinker er bange for døden" har en særlig stilling i Flensborg, hvor den er centrum for læseaktionen "Eine Stadt liest ein Buch". Det er dog ikke sket uden sværdslag. Byens overborgmester Klaus Tscheuschner sagde i første omgang nej til at støtte Flensborgs deltagelse i aktionen, som de nordtyske boghandler står bag.

- "Den der blinker er bange for døden" er et eksempel på en bog, der så at sige lige pludselig bliver offentlighedens ejendommen, efter at forfatteren har udgivet den. En forfatter kan sidde med en bog i årevis, men når først bogen er publiceret, så bliver den taget ud af forfatterens hænder. Man kan formulere det sådan, at "bogen smitter af", siger Günter Grass.

Knud Romers bog har affødt en vældig debat. Ikke blot i Flensborg, men også i Danmark, da den udkom. Bogen handler om Knud Romers opvækst i en familie med en dansk far og en tysk mor i Nykøbing Falster i 1960erne, og om hvordan forfatteren oplever en kulturel indskrænkethed, der kombineret med dansk selvgodhed og tyskerhad forpester hans opvækst.

Flensborgs overborgmester Klaus Tscheuschner har frygtet, at bogens beskrivelser af tyskerhadet i Romers barndom vil skade forholdet mellem danskere og tyskere i grænselandet.

- Det er nu engang en forfatters opgave at trække tæppet væk, når der er fejet noget ind under tæppet, siger Günter Grass, der selv har god erfaring med voldsomme offentlige debatter afstedkommet af sine bøger.