Nej, bankerne er ikke dumme - Konjunkturer er bare svære at styre

Oprettet: 10.08.2015 - 10:21

Dette er et indlæg om min oplevelse med bogen Kriser, Krak og Kaviar af Lars Tvede. Jeg har læst den opdaterede version fra 2015.

Hvis du interesserer dig for finans, kender du allerede Lars Tvede.

Selv hvis du synes sport er mere spændende, har du sikkert set Lars i Deadline, Børsen TV, i nyhedsartikler - manden er overalt. Det er der flere gode grund til. Den første er, at Lars' tidligere væksteventyr var 45 milliarder kroner værd på den tyske børs før dot-com-krakket og at han siden da har tjent mange penge på investeringer.

Han har skrevet bøger som Børshaj, Det Kreative Samfund og nu Kriser, Krak og Kaviar.

Det er en bog, der handler om noget med potentiale for at være enormt tungt - nemlig konjunktursvigninger (det her er ikke en bog om almindelig privatøkonomi). Men ikke i Lars Tvedes hånd.

Kriser, Krak og Kaviar er en historisk udredning for kriser og konjunkturer, økonomisk teori og hvad der ligger til grund for nogle af de store kriser, vi har været igennem - herunder den store depression i USA, Japans krak (hvor "riget med den stigende sol" blev "riget med den faldende kurs") og den nylige krise mellem 2007-2014.

Hvad der især gør Lars Tvedes bog er interessant er hans evne til at skabe et samlet billede.

Vi ser, at konjunkturer er naturlige i økonomien og ikke kan fjernes (fx i aktier, ejendomme og lagre). Men vi kan gøre dem blødere ved hjælp af værktøjer som centralbanke (deraf overskriften på dette indlæg). De kriser vi har haft gennem det 20. århundrede er ikke så slemme som dem, vi oplevede et par århundreder tilbage. Der er faste kriser som fx den 20-årige ejendomscyklus, hvor ejendomspriser rammer bunden, langsomt kæmper sig op, bliver angrebet af spekulanter og så krakker igen. Ejendomscyklussen er den værste af 3 faste cyklusser og lå bl.a. til grund for krisen, der startede i 2007. Det betyder ikke, at ejendomsinvestering ikke er en meget fin idé - du skal bare gøre det især på det rigtige tidspunkt og i det rigtige marked.

Du kan læse Lars Tvedes bog med to intentioner:

Enten at blive almindeligt klogere og få en bedre forståelse for, hvad der sker i fjernsynet. Hvis du er interesseret i økonomi, historie og kan sætte pris på en dygtig forfatter kan jeg anbefale Lars Tvedes bog allerede her.

Bogen lover også, du bliver i stand til at forudse kriser (og derved investere, når priserne har ramt bunden og tjene mange penge). Lars Tvede afslutter dog med at konkludere, at ingen kan forudse fremtiden.

Som Storm P. sagde - det er svært at så. Især om fremtiden.

Men derfor er Kriser, Krak og Kaviar stadig værd at læse. Du får en forståelse for, hvad der faktisk sker i økonomien og bruger du mere tid får du værktøjerne til at se, om vi er på vej op eller ned. I sidste ende er det jo "blot" tal og psykologi.

Kriser, Krak og Kaviar blev skrevet i 2002, men er netop udkommet i en ny udgave med bedre illustrationer, nye kapitler og eksempler. Jeg anbefaler bogen, der kan købes for ca. 300 kroner på Saxo.com og har allerede bestilt min næste bog fra Lars Tvede.

Du kan se en samling af Lars Tvedes bøger på Saxo her. Jeg planlægger selv senere i år at skrive en bog om ejendomsinvestering for mindre investorer.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.