Mine to verdener

Oprettet: 12.12.2013 - 10:02

Mennesker har som bekendt også behov for åndelig føde. Derfor er det glædeligt, at DR TV trods alt har andet end madprogrammer at byde på. Ud over bogmagasinet "Tid til bøger" sender DRK for øjeblikket en række portrætprogrammer med overskriften "Mine to verdener" , hvor vi møder 5 kvindelige, danske forfattere.

Faktisk er det en ret spændende vinkel, for som titlen antyder, refereres der til det dobbeltliv en forfatter nødvendigvis må leve. På den ene side den kreative skriveproces, der som regel foregår i ensom majestæt foran computeren - på den anden side det hektiske og udadvendte liv med pr når bogen er skrevet færdig.

Udsendelserne giver os andre dødelige et indblik i den mystik, der ofte omgærder en forfatters skriveproces. Er der virkelig tale om guddommelig inspiration, eller er det bare hårdt arbejde? Tja, ud fra de udsendelser der allerede er vist, er det nærmest tale om både og. Annelise Marstrand-Jørgensen fortæller om en ubændig skrivetrang, der ikke kan undertvinges , men som skal sættes ind i faste rammer (børnene sendt i skole, o.s.v.) før sætningerne nærmest kommer strømmende af sig selv. Hanne Vibeke Holst skal sidde isoleret i sit sommerhus i et specialdesignet rum med havudsigt , for at den rette fortættede stemning kan indfinde sig. Ind i mellem er det også hårdt arbejde, hvor hun ofte må søge moralsk opbakning fra forlægger eller coach. Lyrikeren Pia Tafdrup beskriver skriveprocessen som at bevæge sig over en grænse ind i et andet univers, og at det nogle gange er en kamp at skulle vende tilbage.

Skriveprocessen er afsluttet, og det er tid til at vende tilbage til virkeligheden. Forfatteren må bevæge sig ud af sin selvvalgte isolation for at promovere sin bog og møde læserne. Forude venter der interviews, besøg på bogmesser og oplæsninger rundt omkring på landets folkebiblioteker. Et skarp kontrast, men som Hanne Viveke Holst siger, kan det måske dulme den tomhed og depression, der ofte følger i kølvandet på skriveprocessen.

I de 2 sidste udsendelser kan man opleve Leonora Christina Skov og Merete Pryds Helle, men hvis ikke DRK allerede har fået idéen, kan jeg kun opfordre til, at de følger op med portrætter af 5 mandlige forfattere.