Almen menneskelighed.

Oprettet: 05.02.2011 - 18:15

Hvad er det almen menneskelige ? 

- Tankerne springer rundt i mit hoved, og hvorfor har  jeg dog ( i et indlæg på dr-romanklubben ) pålagt mig selv at jeg skal  koge hele dette enorme emne sammen til en lille blog -

Samtidig med at jeg skriver dette sidder jeg og hører " Videnskabens verden " der netop nu har fokus på stjernekiggeri, og - det får mig faktisk til at tænke på en  astronaut ( husker ikke hvem ) der i et intervieuw bagefter om oplevelsen ,udtalte  at da han sad deroppe i rummet og så hele vores blå planet i et kig , da  følte han sig lige pludselig bare som menneske,-  og det kan være at vi alle kunne blive lidt mere rummelige hvis vi så os selv ( om ikke helt ude fra rummet ) udefra.Dybest set er vi jo alle mennesker uanset  hudfarve, religion eller anden kulturel påvirkning.

Alment menneskeligt må det være , at føle  sympati for dem der kæmper for kravet om demokrati, ( på nær de mennesker der går ind for diktatur , men de er ikke almen menneskelige i min optik )

Ved ikke om jeg skal gå videre  med hjerneforskningen ( ikke at jeg vil drage kæmpe skandalen fra Københavns universitet ind i dette indlæg , og så alligevel almen menneskeligt er det vel at ligge under for en der bruger sin erotiske kapital ...) , og  krybdyrhjernen findes jo ihvert fald i  alle hjerner uanset kulturelt ophav.

Jeg kan ikke  føre videnskabeligt bevis for at der er nogle reaktioner der uanset kultur er almen menneskelige, men jeg vil da hævde at følelser som at kunne   føle smerte, glæde og sorg må være almen menneskelige ,uanset kulturel baggrund.

Nu kommer jeg lige i tanke om Grundtvigs gamle salme om sorg og glæde , og det får mig til at tænke på ;

Hvor dansk er jeg egentlig selv ? 

Miin mormor var født i januar 1920 i Flensborg , så på papiret var hun vel tysk.  Min farfars far  indvandrede til Danmark  fra Sverige, -  og sådan er der sikkert rigtig mange danskere der kan tynde deres blod op, og godt for det.

Her på  Ærø hvor jeg nu huserer , er jeg tilflytter , og vil på trods af at jeg har boet her siden 1994 vedblive at være det ,men vi  er heldigvis ( sikkert qva den søfartsbaggrund den by jeg bor i har ,   blevet godt integreret - der har været tradition for større udsigt med verdenshavene som nærmeste arbejdsgiver ,  og den rummelighed har selvføllgelig præget samfundet igennem mange generationer, men det har selv følgelig også at gøre med hvordan du rent almen menneskeligt agerer med dine omgivelser. Du får hvad du giver - som et budhistisk ordsprog vidst siger :-)

Jeg vil slutte disse meget springende tanker fra min flyvske hjerne, med at prøve at binde det hele sammen med et par læseoplevelser jeg har været så heldig at stifte bekendtskab med , nemlig ;Anne Lise Marstrand Jørgensens " Hildegard" og Birgithe Kosovic `s " Det dobbelte land" Her  er der to fornemme præstationer  fra to alment dannede mennesker ,  der formår at fremdrage almen menneskelige problemstillinger, og så er det jo også en fryd at læse Anne Katrine Guldagers tankevækkende indlæg om hendes oplevelseer i en ungkommunistisk brigade i Nicaragua( fra før verden var af lave ) hvor hun netop ender op med ordene " I`m human " . Og det er jo det vi først og fremmest er - alle til hobe .

 

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Connie

  lør, 05/02/2011 - 20:55

  Nu hvor jeg har gennemlæst mine flyvske tanker igen, kan jeg i bagklogskabens klare lys se at der er mindst en fejl, og den vil jeg straks rette;

  Det er Thomas Kingos salme jeg tænker på " Sorrig og glæde de vandre til hobe, / lykke , ulykke de gange på rad..."Jeg har citatet fra Erik Bjergagers bog med Johannes Møllehave " Det ender godt " i afsnittet om " Meningen med livet ", men nu vil jeg da lige genlæse denne salme, så frem med højskolesangbogen. Ja- hvad det ikke fører med sig at ytre sig på denne måde !

  Så må   Grundtvig være  den  inspirationskilde der fik mig  til at tænke over danskheden,-  men han har da også skrevet rigtig mange dejlige tekster om dette emne, og så er jeg allerede videre i tankerne til endnu et emne der kunne være interessant at få gjort sig nogle tanker om .

  Måske følger der flere strø tanker på denne side  i årets løb ? 

 • Michael Linde Larsen

  man, 07/02/2011 - 14:02

  Hej Connie

  Dit blogindlæg ramte faktisk lige ned i den bog jeg blev færdig med i weekenden. Det var "At slå æg i stykker" af Jim Powell. En fremragende bog (dog er slutningen lidt kulørt) som handler om de store ideologier, den anden verdenskrig og den kolde krig. Den handler både om de store tanker og den store historie. Men lige så meget handler den om den indflydelse de store begivenheder gør på os almindelige mennesker.

  Og så handler den om, - ja, det er måske endda dens tema, at over alle ideologier står det almenmenneskelige. Der står alle de ligheder som vi mennesker har med hinanden. Tvivlen, bekymringerne, glæderne og længslerne. Og over det hele står vores alle sammens behov for at knytte bånd med andre mennesker på trods af vores forskelligheder.

  Det er i hvert fald nogle konflikter som bogens hovedperson kommer ud i. Han tvinges til at revidere sit liv og de store tanker. Og han tvinges til at engagere sig i sit daglige liv og de små ting.

  Jeg syntes der er et godt budskab i bogen, som minder meget om dine tanker, Connie. Nemlig at vi alle er mennesker, og der nok er mere som forbinder os med hinanden end der skiller os, - når det kommer til stykket.