Glæder mig til foråret, for da skal jeg læse ….

Oprettet: 23.01.2012 - 15:46

Jeg blev så glad, da jeg så, at flere af mine danske og nordiske yndlingsforfattere er på vej med nye, spændende romaner her til foråret. Og eftersom jeg har lovet mig selv at holde pause med politifolk og opsprættede lig, ser jeg let henover dem i denne omgang.

I stedet for ser jeg frem til Katrine Grünfelds ægteskabshistorie: ’Et hjem i Mørke’ om en familie, der arver et hus langt væk fra den hippe hovedstadsvirkelighed: Vesterbro-lejligheden med grill, gårdmiljø og venner. Og hvor svært det er at få parforholdet til at fungere i de nye omgivelser og få vænnet sig til fællesskaber, der har helt andre normer og omgangstoner. Det er altid godt med nye øjne og et ironisk blik på det moderne parforhold og livsstilslivet!
Jeg skal altid læse den nye Ida Jessen, for som regel er hun god og værd at læse. I ’Ramt af ingenting’ handler det om kærlighed, der slutter, og om at komme videre og finde ny mening med livet i et nyt hus midt i en vildtvoksende have …
Og så er jeg for et par år siden faldet for den dansk/norske forfatter Kim Leine, som har arbejdet 15 år som sygeplejerske i Grønland, og som her i foråret udgiver en historisk roman: ’Profeterne i Evighedsfjorden’ om en religiøs vækkelse i Grønland i 1790 med rod i virkeligheden og med profeterne Habakuk og Maria Magdalene som hovedskikkelser.
Den udenlandske skønlitteratur er stærkt repræsenteret i foråret. Jeg hænger stadig med på Karl Ove Knausgaard, som får udgivet ’Min kamp 5’, og Linn Ullmann kommer med ’Det dyrebare’ om en familie, der bliver offer for sine egne hemmeligheder. Hun er god og mystisk og overraskende!!
Jeg vil heller ikke gå glip af kontroversielle Sofi Oksanen. Hendes anden roman: ’Baby Jane’ bliver heldigvis nu oversat til dansk. Jeg kender ikke mange, der kan skrive så personligt og hjerteskærende om liv under umulige historiske vilkår og om angstfyldte og isolerende relationer til en uforstående omverden. Denne roman er en rørende og tragisk historie om et forhold mellem to lesbiske kvinder. Og den glæder jeg mig næsten mest til!
Om der så lige smutter en enkelt krimi ind i rækken? Hvis, skal det nok være en ny Jussi Adler-Olsen eller/og Elsebeth Egholm ...