Forelsket i Karl Ove?

Oprettet: 25.02.2010 - 10:34

- og hvem er han så? Ja, det ville du ikke være i tvivl om, hvis du boede i Norge, for her er navnet Knausgård - med fornavnet Karl Ove - alle vegne; i alle aviser og på alles læber! Årets mest omtalte og omdiskuterede litteraturfænomen! Kvinderne er forelskede, mændene har fået en ven, der forstår dem! Anmelderne tilbeder ham på næsten religiøs facon!

Og begejstringen gælder romanværket ’Min Kamp’, som skal udkomme i 6 bind og nå et omfang på mindst 2.500 sider. De første 3 bind udkom i efteråret 2009, og så kommer 3 bind til i løbet af foråret 2010.

I de første bøger beskriver han sit nuværende liv som familiefar i Malmø og sin opvækst i Kristiansand med en alkoholiseret og tyrannisk far. En ærlig og levende skildring af, hvad det vil sige at være menneske. Ingen tvivl: tiden er til det ’virkelige’. Ikke til alle de konstruerede plots og karakterer; vi vil ha' rå og ubehandlet virkelighed! Og sådan som Knausgård beskriver det, er livet jo: banalt og brillant! Grus og diamanter!

Men er det alligevel kejser Knausgård, altså ham uden tøj på? kan man spørge med Jan Kjærstad. For han fik nok af al virakken og den alt for næsegrus beundring for et endnu ikke fuldbragt værk. Kjærstad var bare misundelig, mente alle aviser efterfølgende! Og imens blev Knausgård udråbt til potentiel nobelpristager og hans person sammenlignet med selveste Kristus! Og hans værk sammenlignet med Ibsen og Hamsun og Proust!

’Min Kamp’ er allerede solgt til 7 lande, men i hvert fald tyskerne og hollænderne bryder sig bestemt ikke om titlen, som gi’r mindelser om Hitlers kampskrift. Så værket vil udkomme under en anden titel i de lande. Selvom Knausgård er fra Norge, bor han i Malmø, så han er næsten lige så svensk som Stieg Larsson og Lars Kepler! Og kan lanceres som endnu et fænomen fra Sverige/Norden!

Imens kan vi alle vente i spænding på de sidste bind og finde ud af, om vi skal slutte os til det kærlige kor af læsere! Det er planlagt, at han skal udkomme på dansk til efteråret!

Man kan ha’ mange holdninger – også negative – til fænomenet, men ét er sikkert: Karl Ove Knausgård er i færd med at skabe et værk af overvældende omfang, han har ramt noget helt centralt i tiden, og han har i sandhed formået at lancere sit værk!!!

Og når nu sulten er stillet, og værket er fortæret og fordøjet, kan læsere og anmeldere - og de forelskede - begynde at se mere nøgternt på, hvad det var, han fodrede os med ….

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.