Har de gamle bøger en "sjæl"?, de bidrager i hvert fald til at give et rum en stemning.

Oprettet: 28.04.2017 - 17:32
2 romaner af Thit Jensen + Ellis Peters

Jeg forsøger ikke at gøre indretningsmagasinerne kunsten efter og smide lidt letbenede ting på bordet. Ovenstående påstand er absolut en mavefornemmelse, som de fleste "bogmennesker" nok oplever, men den underbygges også af oplevelser fra det genbrugsmarked, hvor jeg er frivillig. 
Sidste salgsdag på markedet dukkede der nogle energiske unge mennesker op. De var i fuld gang med at indrette en cocktailbar et sted på Nørrebro,  den skulle have retro-præg, og de købte fra "mine klassiker-hylder" i kassevis. Handlen var foretaget hos en kollega, så jeg opdagede dem først, da de glade var ved at pakke ned. Jeg var nok fordomsfuld og ville lige sikre mig, at de ikke drog af med bd. 2 af noget og bd. 1 af andet. "Nej da!" naturligvis ikke. Det skulle jo være RIGTIGT. Jeg undskyldte og glædede  mig over deres tilfredshed ved gamle, men stadig "levende" bøger. De pakkede også et eksemplar af Encyklopædien ned, det skulle vist være et sted med bøger, der kunne bruges.
En anden kunde stod lidt senere med en meget slidt bog af P.A. Heiberg. Jeg beklagede, at bogen havde den stand, som alderen jo gav den, men da den var jo et tidsdokument af værdi, var den ikke kasseret. "Jamen  jeg skal da ikke sælge videre, jeg skal jo LÆSE bøgerne", lød svaret.
 
Og så lidt om noget læseinspiration.
Som tidligere fortalt er Thit Jensens historiske romaner i halvlæder nogle af de klassikere, der sælges hurtigst. Der må være udkommet rigtig mange af dem i sin tid, de dukker jævnligt op, men jeg kan også se, at antikvariaterne tager pæne priser.  Det er jo flotte bøger i reolen. Hun skrev med fynd og klem  og gav historiske figurer kød, blod og silkelagner at boltre sig på (den tids Maria Helleberg?).   Jeg fik lige lyst til at tage "Rigets arving" ned fra hylden, den handler om Valdemar Atterdags søn. Den Valdemar, som vi skal høre om næste gang i TV-serien om Danmarkshistorien. Måske er den serie forudsigelig, mandsdomineret,  figurerne får tillagt tanker og følelser  etc, men den er flot, og det er saftssuseme god formidling! På den måde at man får appetit på at vide mere. Afsnittet om vikingerne fik mig også til at tage en af mine absolutte "yndlings" frem, nemlig Ellis Peters :'The Summer of the Danes"' Læs nærmere om den her:
http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/the-summer-of-the-danes-af-ell...

jeg skrev det for næsten 10 år siden, men står ved hverteneste ord.