Kærlighed til litteraturen

Oprettet: 09.11.2015 - 15:14

Med et Bogforum, der ramte ny besøgs- og salgsrekord, må man konstatere at kærligheden til litteraturen stadig er stor. Spørgsmålet er, hvordan vi sikrer dens overlevelse. 

Gennem de seneste år har debatten bølget frem og tilbage i bogbranchen. Vi læser ikke nok, eller vi læser ikke det rigtige. Bibliotekerne er i krise, boghandlerne og forlagene ligeså. Forfatterne piller sig selv for meget i navlen, og hvad med digitaliseringen. Der er kommet masser af interessante indlæg og offentlige debatter ud af alle disse emner, og bogbranchen er under forandring. Ligesom den vel dybest set altid har været og forhåbentlig altid vil være.

Litteratur og fortællinger om menneskeliv er altid aktuelt. Der vil til alle tider være noget essentielt menneskeligt at hente i fiktionen, uanset om formatet er SMS-litteratur eller paperback. Derfor er jeg ikke bange for, at litteraturen engang vil synes overflødig. Men når der i bogbranchen opstår utrygheder omkring fremtiden og levevilkårene, er der helt bestemt noget om det. For hvor er økonomien? Hvordan kan vi sikre, at forfatterne bliver ved med at kunne levere litteratur, som skal rykke noget i os, hvis de samtidig ikke kan leve af det? Hvordan skal forlagsredaktørerne, boghandlerne og litteraturformidlerne holde fast i deres position, når de i princippet kan spares væk, og man bare kan knalde sin tekst af sted direkte fra Word-dokumentet og direkte ud i den digitale startosfære? Spørgsmålet om, hvordan vi sikrer kvaliteten i litteraturen, vil altid være ligeså aktuelt som litteraturen selv.

Alligevel blev jeg i weekenden beroliget af et tætpakket Bella Center på årets Bogforum – hvor dette emne i øvrigt også blev behandlet livligt. Læseglade, bogelskende mennesker i alle aldre og med vidt forskellig smag myldrede rundt blandt stande og scener. Nogle var kommet for at se Linse, andre for Carsten Jensen. Nogle var interesserede i faglige debatter om fx debutanternes vilkår, mens andre var ude efter at shoppe julegaver til messepris. Fælles for mængden var, må man formode, en stor kærlighed til litteraturen – og kærligheden overvinder jo som bekendt alt. Lad os så bare håbe, at vi ikke glemmer at man også skal give noget i et ligeværdigt forhold, og at litteraturens levevilkår afhænger af, at den prioriteres politisk, økonomisk og kulturelt.