Hvor litteraturen folder sig ud

Oprettet: 05.10.2015 - 15:28

De nye biblioteker, der skyder op rundt omkring, er med til at sikre fællesskabet omkring litteraturen i en tid, hvor mødet om litteraturen er essentielt.

Nye biblioteker skyder op rundt omkring i landet, flere af de gamle opdateres, og kritiske røster kalder det ’identitetskrise’, når biblioteksrummene gentænkes og ’desperat’, når bibliotekernes litteraturformidling bliver lige lovlig kreativ. Fra min stol på Aarhus’ nye hovedbibliotek, DOKK1, er der ikke mangel på plads, bøger eller kreativ litteraturformidling.

Vi har ikke blot masser af bøger men også masser af brugere. Egentlig kunne de nøjes med at bestille en bog hjemmefra og spæne ind og hente den og hjem og læse den – eller hente den på eReolen. Vi behøver ikke tale sammen. Men det giver så meget, når vi gør. Fordi vi har rum og plads til at invitere folk til at blive og tage del, sker der noget med litteraturen – og med fællesskabet.

Jeg havde for nylig en oplevelse med en masse unge piger, der plejede at skrive deres egen fiktion på nettet, som vi inviterede til at komme og skrive sammen på biblioteket. De havde aldrig mødtes før, men samtalen om litteratur, om skrivning og om alt muligt andet tog hurtigt fart, og de ellers meget generte og indadvendte læsepiger var helt høje bagefter af følelsen af at mødes med andre om samme passion. Forleden var der højtlæsning på DOKK1, hvor det myldrede til med mennesker, som bare gerne ville tage sig tid til at sætte sig ned sammen og lytte til god, udvalgt litteratur fra bibliotekaren. Der er mindfulness for alle hver mandag, som sluttes af med et digt, udvalgt og oplæst af bibliotekaren, og en snak om hvad det vækker i os. For nylig ved en slags dating for læsegrupper, hvor man kunne komme og blive en del af en læsegruppe, var der også fuldt hus. Og om knap tre uger indtages DOKK1 af litteraturfestivalen Vild med ORD, som tidligere har fundet sted i Ridehuset.

Folk vil gerne mødes og tale om litteratur. Og biblioteket er det sted, hvor ikke bare bøgerne, men også kærligheden til og viden om dem findes – og så har vi heldigvis pladsen til at få mennesker til at mødes om dem. Nu er DOKK1 Skandinaviens største folkebibliotek, så ja, rum til litteraturformidling har vi masser af. Men jeg ved, at kreativiteten og den personlige litteraturformidling også blomstrer overalt på de danske biblioteker. Har jeg ret? Hvad har du oplevet eller været med til af spændende litteraturformidling på dit lokale bibliotek?