Del din læsning

Oprettet: 07.09.2015 - 15:21

De sociale medier har ophævet skellet mellem anmelder og læser, og på Litteratursiden vil vi meget gerne agere platform for mere direkte ’læser-til-læser’ inspiration.

Bogbloggere og ditto -vloggere vrimler frem i det litterære landskab. De – efterhånden ikke så nye – sociale medier danner grobund for et velassorteret vildnis af intelligente, personlige litteraturanbefalinger. Det er ikke længere dagblads- og tidsskriftkritikeren, som har eneret til at afgøre, hvad der er god litteratur, og hvad der ikke er. For nok har vi brug for litterære smagsdommere, men vi har i lige så høj grad brug for en uvildig jury, som dømmer med hjertet, og det bliver i det hele taget mere og mere almindeligt at bruge fx sine Facebookvenners læseanbefalinger som inspiration frem for den klassiske kritikers dom.

Forlagene har naturligvis også fået øje på denne nye potentielle markedsføringskanal og sender gladelig gratis bøger ud til bloggerne, i håbet om at deres læserskare også vil købe bogen, og i nogle tilfælde er forlagene endda selv (delvist usynlige) bagmænd bag et blogfællesskab, som fx Lindhardt og Ringhofs Instagram bogklub, ’Lovebooks’ eller Rosinante & Cos site, ’www.bog-vlog.dk’. I takt med at anmelderiet i høj grad er blevet demokratiseret, er det altså også blevet sværere at gennemskue forskellen på gratis PR og oprigtig anmeldelse.

Her på Litteratursiden består vores anmelderkorps primært af bibliotekarer, som arbejder med litteraturformidling, og som er i daglig og direkte kontakt med læserne. Ideologien bag er funderet i det gode møde mellem en bog og dens læser, og vi fokuserer på at inspirere til nye, gode læseoplevelser frem for at vurdere hvad der er fin og mindre fin litteratur.

Samtidig vil vi meget gerne berige vores site med endnu flere brugeranmeldelser. Brugeranmeldelsen er (hvis den opfylder vores retningslinjer for brugerskabt indhold) fritaget for censur og kommer uden skabelon og direkte fra et godt læsehjerte. Det er altid inspirerende at få indblik i, hvad andre ’almindelige’ læsere læser, hvordan de beskriver det, og hvordan der derudfra kan opstå en samtale om litteratur. Så Litteratursiden er både stedet, hvor man får en online version af svaret på spørgsmålet til sin bibliotekar; ”kan du anbefale en god bog?” – og samtidig et sted, hvor man kan få inspiration fra andre læseres reoler.

Så næste gang, du har læst en god bog, du har lyst til at fortælle din nabo om, så prøv at skriv om den her på Litteratursiden og giv dine litterære opture videre – og del dem endelig også på Facebook, Instagram og Twitter med hashtagget #bogsnak!

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • micrasmu90

  ons, 09/09/2015 - 11:24

  Hej

  Lyder som en god og hyggelig ide.

  Kunne I ikke lave en mere præsis brugervejledning.Skal man begynde en selvstændig anmeldelse eller skal tilføje kommentar til eksisterende?

  Venlig Hilsen

  Michael Rasmussen