Ud og ind i Danmark

Oprettet: 06.07.2015 - 15:31

En sommer i Danmark kan byde på mange forskellige og berigende oplevelser - og tilsvarende kan sommerlæsning om Danmark byde på et mangfoldigt billede af samfundet.

Folketingsvalget for nyligt afslørede som bekendt, at der findes mange slags Danmark. Vi lever under meget forskellige vilkår og møder mange forskellige problematikker og udfordringer i vores hverdag, og af og til kan det virke som om der er meget langt fra Tønder til København – og omvendt. I min sommerferie skal jeg på en tour de Danmark, som både runder Bornholm, Vestjylland og Djursland. Og selv om vi lever i et umådeligt lille land, rummer det alligevel mange forskellige dialekter, traditioner og egnsretter. Og historier.

En af de bedste måder at få indblik i andre menneskers livssyn er selvfølgelig gennem litteraturen. Det er her, vi har mulighed for at komme ind i hovedet på de mennesker, som vi måske ellers møder med fordomme – eller måske bare ikke møder overhovedet. De stille eksistenser, hvis liv vi ikke kender noget til. Som Den svævende tankbestyrer og hans jævne tilfredsstillelse med et helt almindeligt liv; ”En kedelig mand, sådan én der aldrig oplever noget, fordi han har sit arbejde at passe. Sådan én som tjener sine egne penge, og som ikke har tid til at snakke med en forfatter om sin interessante storebror!«, som han beskriver sig selv.

Eller Kvinden i korshæren, som tilbringer sine dage med at genskabe manglende brikker i puslespil, så de kan sælges i genbrugsbutikken, hvor hun arbejder. ”Ting der kan restaureres skal ikke smides bort. Det er grundindstillingen”. Til livet i det hele taget, forstås. Der er ikke de store armbevægelser eller eventyr på spil, men netop det almindelige liv som er dramaet.

Der findes et utal af romaner, som beskæftiger sig med ganske almindelige danskere. Jeg taler ikke om Udkantslitteraturen om misbrug og forladte huse, men om Danmarkslitteraturen, den som skildrer os i al vores almindelige mangfoldighed. Jeg vil bruge skønlitteraturen som rejseguide i min sommerferie og læse Dennis Gade Kofoeds Bornholmerhistorier, Lone Hørslevs Sorg og Camping og Katrine Grünfelds Et hjem i Mørke. Eller måske kunne jeg vælge en af de andre gode romaner fra listerne om provinsen, øerne eller andre steder i Danmark – mange af dem skrevet af mennesker, som har stederne i blodet og forståelsen for livet set lige præcis derfra.

Sommerferie er for litteraturelskere lig med læseferie. Og hvor kunne det være fantastisk, hvis vi alle kunne bruge tiden på at blive lidt klogere på hinanden. Og på den Danmarkshistorie, som lige nu skrives gennem skønlitteraturen, som Erling Jepsen der så fint mimer Blixen skriver i Den sønderjyske farm:

”Når jeg her så nøjagtigt som muligt skriver mine erindringer fra farmen og med nogle af de lokale der levede ved foden af Gramby Bakke, så kan det måske, ja, så har det måske allerede nu historisk interesse.”