Ud af den litterære comfort zone

Oprettet: 11.05.2015 - 13:34

Vi tror, vi ved, hvad vi gerne vil læse. Men måske er det sundt nok af og til at træde ud af sin comfort zone – måske venter der store læseoplevelser i de uberørte genrer og emner?

 

Jeg ved lige præcis, hvad jeg godt kan lide at læse. Jeg ved præcis, hvor jeg skal orientere mig, og de bøger, der står på min ’to-read’ liste, er nogle, jeg er næsten 100 % sikker på, at jeg godt kan lide. Og det er jo så dejligt nemt. Det er også rart at vide, hvilken anmelder man som oftest deler smag med, og hvilke genrer man i hvert fald ikke kan lide. Men forleden spontanlånte jeg den illustrerede ungdomsroman ’Monster’ (min første af slagsen), baseret på en positiv og personlig anmeldelse her fra Litteratursiden.  Og jeg var rystet. Jeg anede ikke, at jeg åbenbart også godt kan lide graphic novels og ungdomsromaner! Det endte med at blive en meget stor og bevægende læseoplevelse, som banede min vej til nye hylder.

 Det er rart at kende sin smag, men måske kan man komme til at kende den – og dens begrænsninger – lidt for godt? Vi er ligeså stille ved at vænne os til den selektering, der sker, når vi bevæger os rundt på vores computer. Handler du på webshops som Amazon, vil du blive præsenteret for nye forslag til læsning, der ligner det, du lige har købt. Også her på Litteratursiden vil vi selvfølgelig meget gerne inspirere til nye fremragende læseoplevelser, og fx på vores ’Noget-der-ligner’-lister er der masser af hjælp at hente til spørgsmålet: ”Jeg har lige læst denne fantastiske bog, hvad skal jeg nu læse?” Og det er jo altid særligt, når en læser møder den perfekte bog.

 Samtidig er der jo også noget helt særligt over dét at blive overrasket. For vi lever i et samfund, hvor vores computer efterhånden kender os bedre, end vi selv gør, og hvor man let kan risikere at søgehistorik og vores selvvalgte, individuelle nyheds- og mediestrøm kan komme til at ekskludere os for nye oplevelser. For det er så nemt at vælge det, man er sikker på. Men prøv engang at bevæg dig rundt på Litteratursiden og bliv inspireret af hidtil ukendte temaer og anmeldelser af bøger, du aldrig har hørt om og giv dig selv en udfordring.

 På Danmark Læser Dagen, blev der for nylig uddelt en helt masse bøger, som hver især skulle tænde læselysten i den enkelte modtager. Tænk at få en udvalgt bog stukket i hånden og læse den uden at vide hvad man går ind til. Mon ikke der var nogen, som både fik sig en overraskende oplevelse og mod på at læse mere – og måske også flere forskellige slags bøger. Har du mod på at bevæge dig ud af din litterære comfort zone kaste dig ud i en krimi, hvis du har den genre til gode? Eller hvad med en biografi, en skæv digtsamling eller en graphic novel, hvis klassiske romaner er din litterære livret? Du kan vel højst blive overrasket!

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • mjjzf

  tir, 19/05/2015 - 09:28

  Tja!

  Folk, der læser, læser det, som de lader sig inspirere af. Så den inerti spiller en stor rolle.

  Måske skulle man i tillæg til til noget-der-ligner-lister lave en jeg-plejer-at-læse-A-men-var-yderst-positivt-overrasket-over-at-stifte-bekendtskab-med-B-liste...

 • Tue Omø

  tir, 12/05/2015 - 10:06

  Det er en rigtig god idé, men jeg tænkte om der ikke også kunne være nye og ukendte forfattere med. Jeg debuterede med nano poet sidste år og kunne da godt tænke mig at den blev mere kendt, gennem for ekesempel et event som dette. Idéen er jo fremragende, men som jeg ser det er det etablerede kunstnere der har fået muligheden. Måske tager jeg fejl.