Forfatterforelsket

Oprettet: 28.10.2011 - 11:42

En forfatter kan forføre med ordenes magi, og man kan næsten opleve at blive en lille smule forelsket i det menneske, hvis ord bringer én ud af sig selv.

Nogle gange forelsker man sig en lille smule i en forfatter. Også selv om han er alt for gammel til mig, ikke taler samme sprog og at, nå ja, jeg aldrig har mødt ham.
Men jeg er altså en lille smule forelsket i Haruki Murakami. Ikke at jeg aner hvem han egentlig er, men der er altså noget grundlæggende fascinerende ved mennesker, som kan skrive på en sådan måde, at man glemmer alt omkring sig.

Jeg har af flere omgange været tæt ved at misse en eksamen, en bus, en frokost fordi jeg har været fordybet i Murakamis ord. For mig er han ikke nogen perfekt forfatter. Jeg har læst alle hans bøger og synes absolut ikke lige godt om dem alle. Men sådan er det vel med kærlighed? Hvis den bliver for perfekt og forudsigelig, mister den sin kraft.

”Trækopfuglens krønike” og ”Kafka på stranden” er romaner i en klasse helt for sig. Jeg har læst dem begge med samme entusiasme, forundring, frustration og fuldstændig overgivelse. Begge er romaner, som jeg forestiller mig at have med mig livet igennem og vende tilbage til en gang i årtiet. Det må vist være det, der betegner en ’moderne klassiker’. En roman som ”Norwegian Wood”, som netop er kommet til Danmark i nogle få, udvalgte biografer i japansk filmversion, er en af de der stille bøger, som man, uden at man opdager det, bliver stærkt berørt af. Sådan en er også ”Sputnik min elskede”. Og mange af hans noveller. Forunderlige og sælsomme små fortællinger, som aktiverer noget ubevidst og sanseligt et sted, som man ellers sjældent har adgang til i en helt almindelig dagligdag.

Jeg har lige fået hans seneste roman ”1Q84” foræret og kan næsten ikke vente med at komme i gang. Jeg har på fornemmelsen, det bliver et godt gensyn med underligheden.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • Svenne

    søn, 30/10/2011 - 21:45

    Jeg kan kun være enig i disse betragtninger. For mig er Murakami en ener. Jeg har en god veninde i Torino. Vi snakker om ham hele tiden. Venter spændt på IQ84 bind 2 :-)