Stormfulde højder

Oprettet: 01.03.2009 - 02:00

Af Astrid Rode, stud.mag 

Emily Brontë (1818-1848) var den mellemste af de tre berømte Brontë søstre. Søstrene skrev alle digte og romaner, hvoraf mange er blevet klassikere. I 1800-tallet var det usædvanligt at kvinder skrev digte og romaner. De tre Brontë søstre udgav derfor deres værker under mandligt pseudonym, Currer, Ellis og Acton Bell. 

Emily Brontës eneste roman ”Wuthering Heights”, eller på danskStormfulde højder”, blev udgivet første gang i 1847. ”Stormfulde højder” var ikke populær ved udgivelsen, men den er siden hen blevet en enestående klassiker i den engelske litteratur.

Den barske og vilde hede 
Catherine Earnshaw og hendes bror Hindley Earnshaw bor på godset ”Stormfulde højder” i et smukt, men barskt og isoleret hedeområde i Yorkshire. En dag kommer deres fader hjem, efter at have været i Liverpool, med en forladt dreng, som de kalder Heathcliff. Mr. Earnshaw har en forkærlighed for Heathcliff, hvilket får Hindley til at vende sig imod sin plejebror. Imidlertid holder Catherine uendeligt meget af Heathcliff og han af hende. Deres stærke og ubrydelige forbundethed bliver skæbnesvanger for fremtidige generationer af Earnshaw slægten.   

På det nærliggende gods ”Trushcross Grange” bor familien Linton med børnene Isabella og Edgar. I modsætning til ”Stormfulde højder” er ”Trushcross Grange” et lyst og venligt sted. Isabella og Edgar er velopdragne og de er ikke i tvivl om deres forældres kærlighed. 

”Stormfulde højder” er Heathcliff og Catherine ustyrlige og de holder af at strejfe rundt på heden hele dagen. Intet kan tilsyneladende skille dem ad.      

Klassemodsætninger
”Stormfulde højder”
handler blandt andet om kærlighed og ægteskab. Den er dog meget kompleks. I ”Stormfulde højder” vokser Heathcliff og Catherine op sammen, men de elsker også hinanden; her har den noget incestuøst over sig. 

Et af temaerne er Catherines Earnshaws konflikt mellem et fornuftsægteskab og et kærlighedsægteskab. En konflikt der var højaktuel i 1800-tallet, hvor ægteskabet var en samfundsbærende institution. Ægteskabet skulle sikre slægtens videreførelse og bevarelse af slægtens ejendom. Her er klassespørgsmålet ligeledes centralt. Catherine tilhører landadelen og Heathcliff er et hittebarn uden navn. Dette umuliggør en forbindelse mellem dem. 

Catherine udtrykker selv sine følelser for sin elskede således:

”Det ville fornedre mig at gifte mig med Heathcliff nu, og derfor får han aldrig at vide, hvor jeg elsker ham – og ikke fordi han er smuk, (…), men fordi han er meget mere mig, end jeg selv er”.

Han er altid i hendes tanker, dette betror Catherine til husholdersken Ellen Dean. Ved et uheld overhører Heathcliff samtalen og han bliver så vred og oprørt, at han beslutter sig for at forlade ”Stormfulde højder”. Han drager ud for, at blive en dannet mand og tjene penge. Catherine Earnshaw gifter sig i stedet med Edgar Linton og de får datteren Catherine Linton. Catherine Earnshaw dør imidlertid i barselssengen, men hun finder ikke ro i døden. 

Da Heathcliff vender tilbage til egnen, er det for at tage hævn over familierne Earnshaw og Linton, fordi Catherine svigtede ham. Hans plan er at overtage ”Stormfulde højder” og ”Truschgross Grange”. Heathcliff flytter ind på ”Stormfulde højder”, som han vinder fra Hindley Earnshaw.  Senere gifter Heathcliff sig med Isabella Linton og får en søn med hende. 

Heathcliff beskrives som en djævel og en dæmon, ja nærmest som et ikke menneskeligt væsen. For læseren er det tydeligt, at hans opførsel delvis skyldes hans hårde behandling i barndommen og udelukkelse af det gode selskab. 

Romanen er i høj grad samfundskritisk, for hvad var der sket hvis Catherine havde sat sig op imod alle samfundets normer og giftet sig under sin stand. Højst sandsynligt ville parret være blevet udstødt af samfundet. 

Udødelig kærlighed
Der er tale om en universel kærlighed mellem Catherine og Heathcliff. Det er imidlertid ikke en romantisk og blind kærlighed, som vi kender i dag fra Hollywood filmene. Catherine er nemlig udmærket klar over, at Heathcliff har nogle meget usympatiske og ubehagelige personlighedstræk, alligevel elsker hun ham.   

Heathcliff og Catherines passion er meget destruktiv, idet alle går til grunde rundt omkring dem. Og først da både Catherine og Heathcliff begge er døde, falder tingene atter til ro på ”Stormfulde højder” og ”Thrushcross Grange”.

Tragedie
Plottet er bygget op omkring Catherine og Heathcliffs passion for hinanden, en passion der viser sig at blive skæbnesvanger for familierne Earnshaw og Linton. Blandet andet på grund af den ulykkelige kærlighed er ”Stormfulde højder” beslægtet med den græske tragedie. De to elskedende får aldrig hinanden. 

I starten af romanen møder vi Mr. Lockwood, der har lejet sig ind på ”Thrushcross Grange”, hvor han får fortalt den utrolige historie om Catherine og Heathcliff af husholdersken Mrs. Ellen Dean, der har tjent familien Earnshaw i tre generationer.

Sproget i ”Stormfulde højder” adskiller sig fra datidens romaner, fordi det er meget bramfrit. Især Heathcliff bander meget og han er heller ikke bleg for at ty til vold, når de verbale argumenter hører op. Ligesom de mennesker der bor under hans tag bliver barske. 

Hvis du endnu har ”Stormfulde højder” til gode venter der dig en storslået læseoplevelse, der er svær at ryste af sig. Romanen er meget fængende samtidig med, at den til tider vækker afsky, når den bliver rå og brutal. 

4
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4 (2 bedømmelser)