Store Bogdag og Bo Lille

Oprettet: 15.08.2007 - 12:06

Store Bogdag og Bo Lille
af Karin Hedemand, Viborg Bibliotekerne

Mange, endnu flere i år end sidste år, havde i år fundet vej til Hald Hovedgård ved Viborg. Der var bog-glade, læselystne og en masse der brændte efter, at undersøge hvad dette års Store Bogdag på Hald, havde at byde på. Vejret var dejligt i år, lunt om end en smule overskyet, men det holdt heldigvis tørvejr.
Og igen i år var der et væld af tilbud fra læsningens og litteraturens verden. Der var bog-oplevelser for både børn og voksne. Og en hel del som hele familien kunne opleve sammen. Temaet i år var rejse og der blev budt på mange spændende oplæg om dette tema.
4 foredrag på Hald på Halds Universitet, to indslag med litterær musik på Parnasset og masser af oplæsning. Og for alle motorcyklisterne og andre med motorcykelinteresse var der to motorcykelforedrag og den fineste opvisning af et væld af velpudsede motorcykler flot opstillet på den store plæne i parken.

En gruppe haikudigtere bød på muligheden for at rejse til Japan. Litteratursiden har bedt en af disse, forfatter og cand. mag Bo Lille, om at gengive sine personlige indtryk fra Store Bogdag. Du deltog på Store Bogdag i noget så eksotisk, som en samurai-duel med Viggo Madsen. Hvad var det og hvordan forløb den?
Haiku er oprindelig en traditionel japansk digtform. Det er en del af en ældgammel kultur, smuk og god, men også kontant. Det smukke består i form og indhold – og ikke mindst i den kulturelle kontekst, haiku er vokset frem i. Det bør vække til eftertanke, at den gode kriger ikke kun kunne slås, han var også uddannet til at respektere kunst, og samuraien, krigeren, var faktisk uddannet i haiku. Han gik ofte rundt med sine bedste haiku i ærmet. Det hændte, at to digtere/samuraier, når de mødtes, tog en duel på haiku.Vores samurai-duel er et forsøg på at vise, hvordan det kan være gået for sig. Vi gjorde vores entré på bagsædet af hver sin motorcykel (der var jo mange MC-fans som deltagere i Bogdagen dette år), besteg scenen – det var den smukke scene ”Parnasset” ud mod Hald Sø - ombandt os hver sin imaginære kimono og hilste højtideligt på hinanden. Dernæst trak vi haiku på haiku ud af ærmet og læste dem for publikum, afbrudt af højtidelige samurai-hilsner til publikum og hinanden.Efter en halv time måtte vi vistnok konstatere, at Viggo-san og Bo-san begge slap helskindet ud af duellen. Skal vi sige uafgjort?Både Viggo Madsen og jeg vil meget gerne takke det medlevende publikum for den positive modtagelse! Tak! Det var en herlig oplevelse for os begge!
Du var selv aktiv på Bogdagen, havde du alligevel tid til at opleve nogle af alle de andre indslag?

Der er mange spændende oplevelser at hente på Store Bogdag. Når man er på scenen to gange på en Bogdag, må man desværre give afkald på en del. Personlig nåede jeg at høre nogle af de yngre talenter, Maja Lucas og Carsten René Nielsen, og jeg synes, at de gjorde det rigtig godt. Jeg nåede også at lytte lidt til de dygtige historiefortællere Ry Fortællekreds-folkene og Jens Frydendal. Jeg besøgte også alle boderne, Bogladen, Caféen, Det grafiske Værksted, De litterære Selskaber, Litteratursiden, kulturtidsskrifterne, Papirmuseet og Peter Laugesen-udstillingen ”Store ord og toner”.Jeg nåede til min fortrydelse ikke Nina Rasmussen og Hjalte Tins foredrag om deres rejser – og heller ikke Morten Søkilde og forfattermødet med Gudbergur Bergsson (Island), Doris Kareva (Estland) og Maike Wetzel (Tyskland), men jeg fik fat i et eksemplar af Bergssons dobbeltroman ”Det sover i dybet” og ”Det stiger af dybet” (begge Arena), signeret, selvfølgelig. Jeg kan bestemt anbefale læsning af disse. De ligger på natbordet nu – som en slags forlængelse af Store Bogdag.

I var en gruppe af Haikudigtere, der fortalte om jer selv og jeres digte. Hvordan forløb det kom I i dialog med publikum?

Vi var en del folk fra Dansk Forfatterforenings Haikunetværk, som læste op. Jeg selv brugte det meste af min læsetid på at introducere ”DIGTERGAVEN fra danske digtere til det danske folk”, de 350 haiku af 135 forfattere, som Viggo Madsen og jeg fik bragt i Dagbladet Information fra januar 2006 til og med januar 2007. Det var det vigtigste, for vi har endnu ikke nogen aftale om offentliggørelse i bogform af denne enestående udgivelse.Af andre haikudigtere, der var til stede, kan nævnes: Lonni Krause, Sys Mathiesen, Hanne Hansen, Ole Lillelund og Ib Johansen, alt sammen digtere, der deltager i ovennævnte DIGTERGAVE. Jeg kan røbe, at de alle gjorde en rigtig god figur.Der var positiv og medlevende respons fra publikums side, faktisk så god, at jeg opnåede kontakt til en forlægger, der lød positiv over for at påtage sig udgivelse af bl.a. DIGTERGAVEN. Vi må se, om det holder.Jeg vil slutte dette afsnit med at henvise til Haikunetværkets hjemmeside www.haikudanmark.dk Se Bo Lilles hjemmeside
Læs om Hald Hovedgård

0
Din bedømmelse: Ingen