Sproget må aldrig blive snallervornt

Oprettet: 23.11.2007 - 09:06

Sproget må aldrig blive snallervornt
af Marit Haugaard, Århus Kommunes Biblioteker

Sproglig finesse er et gennemgående træk i de tre nominerede titler til Danske Banks Litteraturpris, en pris hvor nomineringen er den største hæder.

I en af de nominerede titler til Danske Banks Litteraturpris 2007, "Mærkedage" af Jens Smærup Sørensen, forekommer der en række ældre ord. Et af dem er 'snallervorn', der ifølge "Ordbog over det danske sprog" betyder 'tilbøjelig til at snakke, sludre, vrøvle, sludrevorn, vrøvlet'.

Og netop det er kendetegnende for de tre titler, Danske Banks litteraturjury havde nomineret til den prestigefyldte pris, der er kælet for sproget, det er ikke blevet snallervornt.

De tre titler, "Mærkedage" af Jens Smærup Sørensen, "Tarkovskijs heste" af Pia Tafdrup og "Vi, de druknede" af Carsten Jensen, har mere tilfælles end et godt sprog. Emnemæssigt behandler de tab: Pia Tafdrups digtsamling kredser om tabet af faderen, først tabet af ham til demensen, derefter hans død. "Mærkedage" beskriver tabet af den gamle bondekultur fortalt gennem tre fester i Staun: en konfirmation, et sølvbryllup og en 60-års fødselsdag på tre forskellige tidspunkter i det 20. århundrede, mens Carsten Jensens roman handler om tabet af fædre, ægtemænd, sønner, mændene der blev på havet og end ikke kunne få en gravsten.

Vinderen blev "Vi de druknede" af Carsten Jensen, en i mine øjne oplagt vinder. Den har haft god tid til at blive løbet i gang, da den blev lanceret op til sidste års bogmesse, og har fået megen medieopmærksomhed, bl.a. som vinder af P2 Romanprisen. Jens Smærup Sørensens roman er trods genren, bonde-og generationsroman, ikke så lettilgængelig, og digte - uanset deres kvalitet - har ikke den store folkelige appel. Derfor var Carsten Jensen en sikker vinder af de 300.000 skattefrie kroner og en statuette, mens alle tre vandt æren.

Professor Jørn Lund opfordrede i sin tale til, at man skulle læse alle tre bøger - og mange flere, for bøger styrker indlevelsen og sproget, samtidig med at de udvider læserens horisont. Så se at komme i gang!

Carsten Jensen sagde i sin takketale, at modtagelsen af denne pris var det nærmeste en dansk forfatter kom på at vinde en Oscar. Han takkede derfor alle, der havde stået ham bi - især indbyggerne i Marstal.

Læs mere om prisoverrækkelsen på Danske Banks hjemmeside

Læs mere om forfatterne og bøgerne på Litteratursiden:
Pia Tafdrup - Forfatterportræt
Tarkovskijs heste - Anbefaling
Jens Smærup Sørensen - Forfatterportræt
Mærkedage - Anbefaling
Carsten Jensen - Forfatterportræt
Vi, de druknede - Anbefaling

0
Din bedømmelse: Ingen