Programmør om dagen ... forfatter om natten

Oprettet: 25.02.2009 - 16:20

Ung fremadstormende advokat arver sin fars antikvariat og bøgernes magi og kraft overtager hans liv

 - hvorfor bliver en it-systemudvikler forfatter?

Jeg tror nu heller ikke at det sker så ofte.
For mit vedkommende handlede det om, at jeg altid har ville beskæftige mig med noget kreativt, og jeg troede faktisk at det at skrive computerprogrammer var nok. Det var det ikke helt - godt nok kan man sige at det kræver en snert af kreatvitet at programmere (computerprogrammer kan betragtes som små historier, med forgreninger og sidehistorier man skal holde styr på), men det er kreativt på niveau med at sætte klodser sammen, og jeg ville tegne i fri hånd. Det har jeg fået afløb for med at skrive fiktion.
Jeg har dog ikke helt sluppet IT. I øjeblikket arbejder jeg i NNIT 3 dage om ugen, hvilket er en god balance for mig, især med hensyn til det sociale. Det er vigtigt for mig at have kolleger.

Hvordan fik du idéen til, at din debutroman skulle handle om bogens magt og hemmelige litterære broderskaber - hvad har i det hele taget inspireret til netop at skrive denne bog?

Min mor har arbejdet på forskellige biblioteker i sit arbejdsliv, så jeg har i løbet af min opvækst haft kontakt med bøger, og været fascineret af den verden. Derfor vidste jeg, at jeg ville skrive en historie som udspiller sig i sådan et miljø.
Selve idéen med personernes evne til at påvirke tilhørere gennem læsning, udsprang af min egen ringe evne til at læse højt. Jeg har hørt mange lydbøger som barn (disse blå mapper med kassettebånd fra båndcentralen), og har altid beundret gode oplæsere. De kan noget med deres stemme som går ud over teksten på siden, og så var min tanke: Hvad hvis de, udover at fascinere og underholde, kunne påvirke tilhørernes følelser, holdninger og sågar deres tanker.

Er læsning "farlig" - hvad er bogens magi?

Det lyder måske som en floskel, men bogen kan trække læseren ind i historien, så man glemmer alt omkring sig. Jeg tror mange pendlere har oplevet at overse deres stoppested eller station, fordi de var opslugt af bogen de læste.
Samtidigt er historien unik for hver enkelt læser. Man danner sine billeder selv, så det bliver en personlig oplevelse, hvilket kan være langt mere dragende end at se en film (efter min mening). Derfor virker det næsten ikke som manipulation, selvom det er dét, som sker.

Og "Libri di Luca" er kommet på bestsellerlisterne - og solgt til udlandet, hvorfor mon?

Jeg tror der er mange faktorer som har spillet ind.

Timingen har været vigtig, tror jeg. "Libri di Luca" kom på et tidspunkt, hvor konspirationsbøger var populære, men det var de ikke da jeg begyndte at skrive den 6 år før, så det er ikke noget jeg selv har overvejet, jeg ville bare gerne skrive en bog, som jeg selv havde lyst til at læse. Det håber jeg også skinner igennem i historien.
En anden vigtig faktor i bogbranchen i dag er markedsføring. På det område har jeg fået en utrolig stor opbakning fra forlaget, L&R, som brugte mange resourcer på at markedsføre bogen.
Endelig håber jeg at det også skyldes historien. Selvom det er en ret simpel grundidé, så vinder den tilsyneladende genklang hos mange læsere, det er i hvert fald den tilbagemelding jeg har fået, og det er en idé som "rejser godt" fordi dét at læse, at forsvinde ind i et andet univers, kan genkendes over hele verden - i hvert fald i de 17 lande som bogen er solgt til.

Og den skal filmatiseres - hvor meget bliver det din bog - med andre ord hvor meget indflydelse har du på filmatiseringen?

Det er svært at svare på lige nu, da manuskriptarbejdet ikke er begyndt, men planen er at jeg skal være en slags konsulent på manuskriptet. Jeg skal ikke selv skrive det, heldigvis, for det bliver en barsk proces. De 447 sider skal skæres ned til omkring 120 manuskriptsider, og det er en massakre som jeg nok ikke vil være den bedste til at udføre. Jeg må også erkende, at det er 2 helt forskellige medier, og selvom jeg holder meget af film, må jeg hellere holde mig til mit eget medie og lade de professionelle tage sig af filmen. Men det bliver utroligt spændende at følge processen.

Bliver du fuldtidsforfatter - og hvad er evt. næste bogprojekt?

Lige nu befinder jeg mig godt med at være deltidsforfatter - det er lidt som at have en hemmelig identitet: programmør om dagen, super hemmelig forfatter om natten. De to forskellige typer af arbejde, det logiske og det kreative, supplerer hinanden meget godt, synes jeg, og jeg har også brug for at komme ud blandt andre mennesker, hvis jeg har siddet for længe med tankerne i historien.
Det næste projekt er meget tæt på at være klart. Det bliver en thriller, "Over mit lig", som udkommer 3. september 2009 på det nystiftede forlag: C&K Forlag.

Som titlen på bogen antyder, bliver et en mørk sag, en "livre noir" kunne man kalde den, uden eventyrelementer som der var i "Libri di Luca".

0
Din bedømmelse: Ingen