Pludselig latter

Oprettet: 18.11.2007 - 13:06

Pludselig latter
af Line Hoffgaard

Der er noget meget uhyggeligt på færde i Jens Blendstrups seneste novellesamling ”Pludselig flæben”. På vej til BogForum 2007 satte jeg mig for at læse min første novellesamling nogensinde, og valget faldt på ”Pludselig flæben”.

Men puha hvor var de altså uhyggelige, hans noveller. Det skyldes nok især de overnaturlige ting, der sker i novellerne. Sjovt nok har jeg kraftigt på fornemmelsen, at jeg muligvis er den eneste i hele Danmark, der har det sådan med hans noveller. Mange vil sikkert finde dem yderst morsomme. Så for at få bekræftet om det bare var mig, den var gal med, smuttede jeg forbi Bogcafeen fredag eftermiddag for at høre Blendstrups egen udlægning af novellerne.
 
I novellen ”Ibens exit” har hovedpersonen vist set lidt for mange Sporløst forsvundet-programmer med tidligere håndboldspillere. Hun beslutter sig for at forsvinde, så familien vil komme til at savne hende. Men hun forsvinder ikke så langt væk, kun ned i haveskuret bagerst i haven. Her lever hun af kartoffelmospulver. mens hun observerer sin familie, der blot lever videre som intet var hændt.
I ”Hulmanden” opdager et ægtepar et hul bag deres køleskab, som suger ting ind i sig. Efter at have tilkaldt en ekspert, en hulmand, finder parret ud af, at hullet er et symbol på alt det, de fortier for hinanden. Således er temaet savn gennemgående i novellerne.
 
Blendstrup har også skrevet den glimrende roman ”Gud taler ud”, som intervieweren selvfølgelig også lige måtte berøre let. Blendstrup skrev romanen efter faderens død, og romanen blev til ved, at han skrev små tekster hver dag, som endte med at blive til en hel roman. For Blendstrup var det ren terapi at få en masse ting fra fortiden ned på papir. I ”Pludselig flæben” stikker faderen også hovedet frem i flere noveller, som fx i novellen ”Brevholderen”.
 
Under intervieweet læste Blendstrup op af novellen ”Graven”, og det var her, at jeg endelige brød ud i latter. For hvor kan den mand læse op på en underholdende måde med dertil hørende stemmer (manden kunne gøre sig godt som oplæser af børnebøger tror jeg) og det på trods eller måske især fordi han kom til at bytte rundt på mande- og kvindestemmerne konsekvent.
 
Senest en selvbiografisk roman og nu en novellesamling, hvad bliver det næste? Blendstrup arbejder p.t. med børnebøger, men har også en erotisk roman om en fyret elektriker i ærmet. Hmmm den konstellation i sig selv må da kunne fremkalde en pludselig latter. Alt i alt et meget underholdende interview med Jens Blendstrup, og fremover vil denne læser nemt kunne se den slet skjulte humor i hans forfatterskab bare ved at tænke på, hvordan det ville lyde, hvis Blendstrup læste den højt.

0
Din bedømmelse: Ingen