Pludselig flæben

Oprettet: 01.09.2008 - 12:06

Af litteraturstuderende Laila Heskjær

Livets tragiske komik
Pludselig flæben
er en samling sjove og sørgelige noveller, som beskriver og kritiserer vores hverdag. Ved første blik består novellerne af nogle lidt underlige historier om skæve eksistenser. Men ser man nærmere efter, er de måske slet ikke så mærkelige eller ”unormale”.

Hver historie indeholder en kritik af livet og de normale mennesker i dagens Danmark. Hvilken ”morale”, man får ud af historierne, vil jeg mene, er individuelt alt efter hvor, man selv står og hvilke tanker, man går med. Men overordnet set kan man sige, at der er en kritik af grænsen mellem normal og unormal, af vores værdier og af forholdet mellem mennesker. Al kritik fremføres på en let og ikke opdragende måde.

//images.faa.dkForholdet mellem mennesker
”Joans exit” er en historie om en mor, som i tv har set programmer, hvor folk søger efter deres bortkomne slægtninge. Hun beslutter sig nu til at blive væk for at få et gensyn med sin familie, som det hun har set på tv.

Hun sætter mere pris på og er mere deltagende i samværet med familien imens, hun planlægger sin forsvinden. Hun gemmer sig i familiens brændeskur bagerst i haven og ser på familiens sorg. Hun ser de andre knytte sig til hinanden efter hun er væk, og ser faderen træde ind i hendes rolle. Hun bliver dog noget overrasket da hendes mand efter en måned rykker en ny kvinde ind i huset.

Historien kan læses på flere måder. Er det moderen, der føler sig overset i hverdagen og derfor vil vise dem hvordan, livet er uden hende, så hun kan opleve hvor glade de er over at have hende tilbage eller er det faderens rolle i forhold til børnene, hun vil styrke eller savner hun spænding i en kedelig hverdag og lader sig inspirere af det liv hun ser på tv?

I hvert fald siger denne historie (lige som de andre) noget om forholdet mellem mennesker, som kan være problematisk og måske ikke altid præget af god kommunikation og forståelse.

Forside af 'Pludselig flæben'  fra www.gyldendal.dkMenneskelige værdier
I historien om den ghanesiske dørsælger ser vi, hvordan de søde mennesker med det gode menneskesyn, pludselig bliver forvandlede til hadefulde mennesker, da de får muligheden. De har teorien i orden omkring hvordan, de vil opføre sig overfor andre mennesker, de vil gerne hjælpe og er bestemt ikke racister. Lige indtil de finder ud af, at de er blevet snydt af den mand de ellers for et øjeblik siden så på som en stakkel, så ryger alle gode hensigter ud ad vinduet.

Vi er i dag godt klar over hvad, andre ønsker, vi skal mene, eller hvad der er politisk korrekt, men det nytter jo ikke hvis de værdier, vi siger, vi har, ikke er ægte.

I novellen ”Tyngde” møder man et kærestepar, hvor manden er alvorlig, kontrolleret og eftertænksom og kvinden altid glad, umiddelbar og lykkelig. Hendes måde at være på passer ikke i hans skabelon over hvordan, man bør leve og hvilke egenskaber, der er gode.

Man kan jo ikke bare være glad hele tiden, man må tænke over tingene og af og til være nedtrykt, så man også lægger mærke til, når man er lykkelig. Han søger efter noget mørkt i hende, efter noget tyngde. Han vil have, hun skal være eftertænksom, hvilket hun siger, hun er, men hun tænker bare hurtigt. Til slut får han tynget hende (i bogstaveligste forstand) til at blive alvorlig.

Han sætter ikke pris på hende, som hun er og prøver ikke at forstå hendes måde at tænke på. I stedet prøver han at lave hende om til noget, der ligner ham selv og passer til hans værdier.

Forfatteren Jens Blendstrup fra www.roskilde-festival.dkEr det almindelige normalt?
I historierne møder vi tilsyneladende helt almindelige danskere, som dog alle viser sig at have visse særpræg. Det har vi jo nok alle, når det kommer til stykket, så måske er det slet ikke normalt at være almindelig. I hvert fald kan Blendstrups personer ikke siges at være gennemsnitlige i den måde de bliver portrætterede på, men de er dog helt almindelige mennesker i helt almindelige situationer, hvis den skæve humor pilles fra.

Blendstrup er en forfører
Jeg er en klar tilhænger af Blendstrup og hans måde at skrive på. Pludselig flæben er en dejlig samling af noveller, som både er underholdende og tankevækkende. Hvis man skulle få muligheden, er det et must, at man tager ud og hører ham læse op af det, han har skrevet. Han er en fremragende og levende oplæser med masser af humor og her kommer teksterne rigtigt til deres ret.

4
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4 (1 vote)