Peter Laugesen

Oprettet: 01.08.2002 - 11:53

Digterportræt: Lyt til Laugesen


Peter Laugesen & Mindspray: Howl on!
Musik: Anders-Peter Andersen, August Engkilde og Lars Vissing. CD. Borgen, 2001

Peter Laugesen (f.1942) har været på banen som lyriker gennem mange år. Debut 1967 med "Landskab" og seneste trykte digtsamling "Helt alene i verden og hip som ind i helvede" Borgen, 2001 har som tema erindringer om oplevelser med musik, lyrik og levende mennesker.

Seneste udgivelse er så en CD - digte skal ikke læses men høres og opleves - med musikken som væsentlig medspiller. Titlen har selvfølgelig tydelige referencer til Allen Ginsbergs performance-digt "Howl!", som også er udgivet på CD. I det danske lyriklandskab rendyrkede Dan Turell performance-formen, og hans oplæsninger nåede kultstatus. Peter Laugesen har som disse, gennem flere år turet landet rundt og givet oplæsninger ledsaget af musik:

Pressen skrev:
"Første gang, jeg hørte Peter Laugesen læse op for vel cirka seksten år siden sammen med Per Aage Brandt; Poul Borum og Per Højholt som 4 x P i Tivoli Friheden i Aarhus, var han mig ulæst, og jeg tænkte noget i retning af, hvem i alverden er den mumlende idiot, og det har jeg en klar idé om, at ingen litterær ungersvend af i dag vil kunne finde på at gøre, når han/hun på den nye CD med Peter Laugesen og Mindspray, Howl on!, hører samme Peter Laugesen klart, dynamisk, autoritativt artikuleret indlede nummeret "Almindelighed" med de bevingede ord "Inspirationen er en mumlende idiot ved daggry" listigt akkompagneret af Michael Findings slentrende trommer."
Lars Bukdahl i Weekendavisen 7-12-2001

Litteratursiden citerer nummeret "TV på WC", men på CDen "Howl on!" skabes selvfølgelig en helt anden oplevelse, fordi tekst og musik supplerer hinanden så godt. Så få fat i skiven og lyt til Laugesen...

TV PÅ WC

Døden i ord
døden i snor
døden i flasken
døden i tasken
døden i røg
døden i støj
døden i tanken
døden i banken
døden i TV
døden på WC
døden i kø
for at dø
døden er dum
døden er stum
døden som håb
døden som dåb
døden som drift
i dødens skrift
døden som bro
døden som tro
døden som trøst
i dødens høst
døden er svimmel
i dødens himmel
tryk på akut
døden er slut

0
Din bedømmelse: Ingen