Nye bøger: Maj 2002

Oprettet: 15.05.2002 - 08:00

Nye bøger: Maj 2002

skrevet af bibliotekar Ellen G. Aggerholm

"Lun luft og lysegrøn solspættet himmel/det er forår, og jeg sidder her/på bænken under bøgen......"

Bliv inspireret af Peter A.G.s hyldest til foråret og tag bogen med ud i lyset, for "man ser så klart, så'n en forårsdag", og der er mange nyudsprungne bøger at vælge imellem.

Nogle af landets mest agtede digtere har udsendt nye samlinger. Peter Laugesen markerer sin 60-års fødselsdag med at udsende Radio Fiesole, Grassinan Cantos, to digtsamlinger i én bog. Pia Tafdrup er på banen med Hvalerne i Paris og Per Kirkeby har udgivet Baglæns, der ifølge en af anmelderne "indeholder mange af de visuelle og stoflige elementer, som også indgår i PK's maleri". Thomas Boberg, der fik et læsergennembrud med bogen Americas : rejseminder, er tilbage i poesien med En stående aftale.Mange ser ham som en "skidt knægt", der har scoret den norske prinsesse Märtha Louise, men her nævnes Ari Behn, fordi Fandens trist: fortællinger nu er udkommet på dansk. Bogen rummer 15 noveller, og "Behn tilbyder sig med en overbevisende, tilknappet prosa. Så enkelt og ligefrem kan det gøres i en serie litterære snapshots blottet for ethvert tilløb til føleri og sentimentalitet".

Visse forfattere opnår det, at folk stiller sig i kø for at låne deres nyeste bog, allerede inden den udkommer, og de er således hævet over enhver anmeldelse. Marianne Fredrikssons bog Elskede barn foregår i det kvindelige univers omkring Karin, en gravid arkitekt midt i 30'erne. Ester Bock har taget et langt spring fra det østjyske og skrevet en biografisk roman, Jeg maler mit liv, om den mexikanske maler Frida Kahlo og hendes mand Diego Rivera. Der er også nyt fra Joanna Trollope, Sydstatspigen, en gave til de mange Trollope-fans.Umberto Eco har endnu engang brugt middelalderen som ramme. I romanen Baudolino fortæller den 60-årige Baudolino sin eventyrlige historie til historieskriveren Niketas.

“Drengebøger" har Nick Hornby skrevet flere af, bl.a. High Fidelity, men i den nye bog Hvordan man er et godt menneske er hovedpersonen, en kvinde i 40'erne, i “sølvbryllupskrise". Bogen kan udvide Nick Hornbys læserkreds.

På de danske breddegrader har vi Iselin C. Hermann, der i 1998 udsendte brevromanen Prioritaire. Hun er på banen med Der hvor månen ligger ned om den amerikanske journalist Samia, som tager til Syrien. Det er en meget sansemættet historie om de to mænd, hun møder under opholdet i Damaskus, mens hun også søger en afklaring i forhold til den forladte kæreste i New York.Slør er en thrilleragtig historie af Lis Vibeke Kristensen. Christina er gift med den danske ambassadør i Teheran, men vender hjem til Danmark, da hun erfarer, at manden har en kærlighedsaffære med en iransk kvinde. Apropos thrillere er Bjarne Reuter lige udkommet med Barolo Kvartetten. Her er der også problemer i ægteskabet, da Anna finder en jævnaldrende elsker og overvejer at slå ægtemanden ihjel, men da han findes myrdet, starter et sandt mareridt.

Som altid er der udkommet et utal af krimier. Her skal blot nævnes to debutanter. Svenske Liselott Willéns Sten for sten betegnes af anmelderne som et brag af en debut, og anbefales især til kvindelige krimilæsere. Den anden debutant, Mina Denise, er skotte, og krimien bærer titlen Garnethill.

Der er udkommet en række gode bøger - ovennævnte er de titler Bogweb har valgt at fremhæve.
BogWeb - 15. maj 2002

0
Din bedømmelse: Ingen