nORD binder os sammen

Oprettet: 05.09.2017 - 09:19

Den 15. og 16. september vil prisbelønnede forfattere fra hele Norden deltage i litteraturfestivalen nORD, som Helsingør Kommunes Biblioteker og Kulturværftet står bag. 

Med nORD markerer Helsingør sig som dét sted, hvor nordiske forfattere mødes om det levende ord. Samtidig indtager vi en position, som der er behov for, at nogen tager og gør stærk.

Sådan siger festivalleder og litteraturkonsulent Gro Frank Rasmussen om nORD. Hun understreger, at festivalen ikke har et mål om at skabe en ny fællesnordisk enhed eller enighed. nORD bygger på det, der allerede samler de fem nordiske lande:   

Vi vil sætte fokus på alt det, der binder os sammen, og her er litteraturen afgørende. Den afspejler et rigt kulturelt og sprogligt fællesskab og er båret af en fri, demokratisk undertone. Vi lever i en fragmenteret verden, og her er det er vigtigt, at nogen holder fast i det nordiske slægtsskab og i de ligheder, der er mellem vores lande. Det gør os stærkere både indadtil og udadtil.

nORD er åbent for alle, og byder på to dage med samtaler, interviews, oplæsninger og performances. Det er anden gang, at festivalen bliver afholdt.

Gro Frank Rasmussen siger:

Det særlige ved en litteraturfestival er, at det levende ord – den litteratur, der læses højt og tales om – giver en fælles oplevelse, der forstærker båndet mellem publikum. Dertil kommer det helt unikke, som kun findes her i Norden, at vi som publikum, kan forstå forfattere fra fem forskellige lande, når de taler på deres modermål.”

 

nORD forfattere
Blandt de forfattere, der deltager i nORD, er: Den finske stjerneforfatter Kjell Westö. Vigdis Hjorth - en af Norges mest anerkendte forfattere. Hun er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2017 for romanen "Arv og Miljø". Hallgrímur Helgason. Islands store samtidsforfatter gæster nORD med den skæve, muntre og delvist selvbiografiske dannelsesroman ”Søsyg i München". Agnes Ravatn, kåret som en af Norges ti bedste forfattere under 35 og hendes roman "Fugletribunalet" er blevet trykt i over 30.000 eksemplarer i Norge. Linda Boström Knausgård kommer til nORD med romanen "Velkommen til Amerika" - et hjerteskærende portræt af en familie, der går i opløsning og en kærlighed, der kan slå én sønder og sammen. Med "Velkommen til Amerika", Boström Knausgårds anden roman på dansk, træder hun for alvor frem i det litterære lys og slår sit navn fast som en af Sveriges mest spændende forfattere lige nu. Fra Danmark kommer Morten Ramsland, aktuel med romanen ”Æg”. Lone Hørslev med novellesamlingen "En ordentlig mundfuld". Kirsten Hammann præsenterer for første gang bogen ”Ofte Stillede Spørgsmål” for et publikum og Christina Hagen gæster nORD med ”Jungle” og ”White Girl 2” – bidende skarpe bøger, der kredser om fordomme, afmagt og den vrede, der opstår i mødet mellem kulturer.

Der er litterær koncert – Tove Ditlevsen Tribute – med Strygergruppen Who Killed bambi og sangerinden Pernille Rosendahl, hyldest til Tarjei Vesaas, Henrik Pontoppidan og meget mere.

 

Børnespor og ungspor 
Litteraturfestivalen nORD har et særligt program for børn og unge, som er inddelt i to spor #nORDlinger for de yngste, #nORDung for de lidt ældre børn. Børneprogrammet gæstes af forfattere som Cecilie Eksen (DK), Stian Hole (N), Bobbie Peers (N), Marianne Iben Hansen (DK) og Rasmus Bregnhøi (DK) og mange flere.

 

Se programmet her https://helsbib.dk/nyheder/nord/program-nord-2017  og følg med på Facebook og Instagram. 

Se video fra sidste års festival her: https://www.youtube.com/watch?v=mvgO8YULbZA

Her kan du købe billetter: https://helsbib.dk/nyheder/nord/koeb-billet-til-nord

 

 

0
Din bedømmelse: Ingen