Niels Lyngsø

Oprettet: 01.08.2002 - 11:53

Digterportæt af Niels Lyngsø

Niels Lyngsø (f.1968) selv digter og flittig anmelder i Politiken har i bogen samlet 10 analyser af digte skrevet på dansk og alle udgivet i 2000. De 10 lyrikere er: Jørgen Leth; Kristina Stolz, Christian Dorph, Henriette Houth, Else Tranberg Hansen, Lars Skinnebach, Mikael Josephsen, Camilla Christensen, Nicolaj Stochholm og Simon Grotian - så hér er både ret ubeskrevne blade, ældre lyrikere og mere etablerede digtere fra den yngre generation.

Lyngsø skriver i forordet: "Et digt er et mulighedsfelt". En analytiker vil altid fortolke på baggrund af egne evner, erfaringer, fordomme og præferencer. Derfor skal analyserne ikke opfattes som endegyldige svar, en anden læser kan sagtens få noget andet ud af teksten, og det betyder ikke at nogen af dem nødvendigvis har taget fejl.
Lyngsø opfordrer til, at analyserne betragtes som oplæg til fortsatte samtaler.

Men det mest spændende: Ikke alt i et gode digte kan nødvendigvis omsættes til en analyse: "Der står noget i dem som virkelig rammer én, men som man ikke kan forstå. Eller rettere sagt: Som man ikke endegyldigt kan formulere en forståelse af."
Lyrikken har altså i høj grad også en funktion som oplevelse i sig selv.

Pressen skrev:
"Det gør selvfølgelig heller ikke noget, at det er ti rigtig gode digte som nu, pillet ud af deres respektive samlinger, får en helt anden vægt; de træder frem med stor og meget forskellig autoritet. "At notere himlen" er en oplagt bog, både til den enkelte læser og til undervisning, både på gymnasium og universitetet."
Mai Misfeldt i Berlingske Tidende 31-12-2001

0
Din bedømmelse: Ingen