Mens vi venter på mååål...

Oprettet: 03.06.2002 - 08:00

Michael Høyer-Nielsen, Litteratursidens fodboldekspert anbefaler bøger, der kan slå ventetiden ihjel

“Goooooooooooooooooooooooooooooool, Gol do Brazil!”

Efter 4 års ulidelig venten er tidspunktet endelig kommet, hvor vi igen skal høre de begejstrede jubelbrøl fra hyperaktive brasilianske tv-kommentatorer, mens vi skælder ud på de umulige dommere, diskuterer hvorfor i alverden bestemte spillere er udtaget til landsholdet, ser Jan Heintze løfte pokalen, hvorefter vi om en god måneds tid opdager, at kæresten i mellemtiden er skredet, og chefen er fnysende vred, fordi mystiske tropesygdomme som japansk hjerne”fodbold”hindebetændelse har holdt os væk fra jobbet.

Men lad os tage den slags små skæve driblinger til den tid - og i stedet aflevere en serie anbefalinger af nogle gode fodboldbøger, som kan slå den nervepirrende lange ventetid mellem kampene ihjel.

Fodboldfeber - En af de bedste og mest ærlige fodboldbøger er Nick Hornby’s erindringsbog Fodboldfeber. Hornby beskriver bedre end nogen anden, mænds lidenskabelige forhold til “det smukke spil” Det gøres med masser af humor, indlevelse og kærlighed til spillet, men også med selvironi og psykologisk indsigt.

Det er en bog, som enhver kvinde burde læse, fordi den mere end nogen anden forklarer, hvorfor vi mænd elsker dette spil og hvordan det påvirker os. Enhver fodboldafficionado kan nikke genkendende til glæderne og skuffelserne som beskrives så fremragende, men også at det hele er en smule tosset!

Hafnia Punk - Benn Q. Holms "Hafnia Punk" er ikke en rendyrket fodboldbog, men en roman om storbyungdommens kamp for at finde egen identitet. Den skal dog alligevel nævnes, fordi fodbold eller rettere sagt FCK spiller en central rolle og beskrivelsen af den fankultur der efterhånden også er kommet til Danmark er godt beskrevet og krydret med herlige stikpiller til rivalerne på vestegnen(Brøndby).

Verdens 25 bedste fodboldspillere - Benn Q. Holms forsøger at opstille sin VM-trup gennem tiderne og supplerer med personlige beskrivelser af sit forhold til de enkelte spillere. Det er selvfølgelig et meget subjektiv udvalg, hvor det kan bl.a. undre at Michael Owen ikke er medtaget, når David Beckham har fundet vej til bogens sider. Den kan alligevel læses af alle, der har lyst til at lære lidt om fortidens store bold-koryfæer som f.eks. den fantastiske brasilianer Zico.

“Jan the man” - Intet udvalg af fodboldbøger er fuldkommen uden en Liverpool-bog. Men Jan Mølby’s selvbiografi med originaltitlen ”Jan the man” handler dog om andet end hans tid i verdens største klub. Mange fodboldspillere har udgivet erindringsbøger, men som oftest er de selvforherligende eller bare rene kampreferater - og derfor ikke videre interessante. Men det er ikke tilfældet med Mølby`s bog. Det er en ærlig beskrivelse af fodboldmiljøet set indefra og ”Mølleren” censurerer hverken sine egne eller den berømte butlers negative meritter fra. En af de
bedste bøger indenfor området.

Jeg er el Diego - Den ”lille tykke`s” erindringer om en stor karriere, Guds hånd samt de mange op- og nedture. Der er ingen tvivl om, at Diego Maradona for min generation er, hvad Pelé var for vores fædre. Bogen er interessant og lidt tragisk læsning. Historien om en stor boldspiller fra den fattige slum, som har haft svært ved at administrere berømmelsen og fristelserne. De magiske øjeblikke dette fodboldgeni gav os, glemmer vi dog aldrig. Derfor er han heller ikke kedelig at læsning.

Fodbold! - forfattere om fænomenet fodbold - En antologi, med bidrag fra danske og udenlandske forfattere, bl.a. Suzanne Brøgger, Per Højholt, Umberto Ecco og Salman Rushdie. De prøver alle udfra forskellige vinkler at beskrive fodboldens væsen og deres egen fascination. Denne bog er måske det bedste eksempel på det nogle kalder intellektualiseringen af fodbolden, hvor grupper, der tidligere har rynket på næsen af denne arbejdersport, nu omfavner den. Og det gør den ikke til en mindre interessant bog.

Fodboldenglen - Hans Jørgen Nielsen’s romanklassiker om dansk fodbold. Om en drengs opvækst med formiddagskampe i Fremad Amager - og årene på venstrefløjen. Romanen er fra
1979 og giver læseren et nostalgisk tilbageblik på de glade amatørdage før fodboldens kommercialisering og Danmarks gennembrud på den store grønne arena.

Fodbold for begyndere - En letforståelig gennemgang af spillets mest basale regler, som kan vise sig anvendelig, når fruen for tyvende gang ønsker en forklaring på offside-begrebet, til at afgøre diskussioner med blandt vennerne på sofaholdet – eller hvis man selv trænger til en genopfriskning.

Lad os til sidst erindre om, at fodbold er et subjektivt spil. Landsholdet har ikke en, men en millioner landstrænere med klare ideer om, hvem der burde spille og hvordan. Sådan forholder det også med dette udvalg af fodboldbøger. Andre kunne være valgt, men den udvalgte skare i denne artikel er værd at give en chance. Og husk – det allersjoveste er måske at lade kroppen sive udendørs for selv at trylle lidt med ”klatten”.  

0
Din bedømmelse: Ingen