Majbritte Ulrikkeholm - forvandlingen

Oprettet: 01.04.2002 - 08:00

Interview med Majbritte Ulrikkeholm

Hvordan spiller din bog og den nye cd sammen? 

Tilbage til jorden kan læses som en selvstændig bog, men jeg har skabt musikken og fortællingen samtidig, og derfor hænger de to ting uløseligt sammen for mig som kunstner.

I bogen fortæller jeg om et personligt opgør med min fortid, som var en forudsætning for, at jeg kunne skrive de sange som findes på cd'en. Bogen handler sådan set om en forvandling jeg har gennemgået som menneske, og sangene er forvandlingen - det der kom ud af opgøret.

Hvad har du opnået ved at skrive i biografiformen?
Fugl fønix-temaet: beskrivelsen af det, der går til grunde for at opstå af egen aske, har altid været mit hovedtema. Det har fyldt meget i alle mine sange og i mine fortællinger, og i Tilbage til jorden er det min egen forvandling, jeg beskriver. Hovedtemaet er netop også at turde stå frem som den man er med hele sin historie med alt hvad det indebærer.

Derfor ville det være fuldstændig irrelevant at pakke historien ind i fiktion. Her er det mig, der står frem med min historie, med min oplevelse af virkeligheden, og biografiformen har været en forudsætning for at fortællingen blev sand. Der er naturligvis den sidegevinst, at jeg som menneske på et helt personligt plan får bevist for mig selv, at jeg tør stå frem som den jeg er.

Hvilke omkostninger har det haft for dig og dit privatliv?
At kaste maskerne bort har store omkostninger for alle mennekser. det handler ikke kun om at være forfatter. Ethvert mennekse, der gennemgår en forvandling, vil opleve modstand fra omgivelser, der ønsker at bevare en i bestemte roller.

Måske er man den person i en dårligt fungerende familie, der holder det hele sammen med sit gode humør og sit lyse sind, og den dag man ikke længere orker rollen, og måske konfronterer sin egen hengemte sorg, oplever man måske modstand, hvor man i virkeligheden havde brug for støtte.

Hvordan har omverden og dine nære relationer reageret på dine meget personlige bøger?
Det er svært for mig at svare kort på. Tilbage til jorden omhandler netop dette tema. Hvordan finder jeg modet og styrken til at skrive om min virkelighed, når jeg er omgivet af mennesker, der bliver vrede, når jeg omtalerdet, der har været sorgfyldt for mig?

Hvordan finder vi i det hele taget modet til at være præcis dem vi er, når det nu kan koste afvisning og andre menneskers nedgørelse? Alle disse ting kommer jeg ind på i bogen. Det er simpelthen det Tilbage til jorden handler om.

Læs mere om forfatteren

Romannet - 1. april 2002

0
Din bedømmelse: Ingen