Månedens kendte: Læselyst

Oprettet: 01.06.1999 - 08:00

Månedens kendte: Læselyst

skrevet af Charlotte HasseLæselystafCharlotte HasseI min barndom og ungdom har jeg tilbragt utroligt mange timer på biblioteket. Skoledagen var næppe omme, før jeg fandt vej dertil. 

Vi havde en pragtfuld bibliotekar, som hurtigt opdagede min læselyst og fandt den ene bog efter den anden til mig. 

Lige indtil den dag, hvor hun sagde: "Ja, Charlotte, nu har jeg faktisk ikke mere at byde på - du har læst det hele."  Jeg gik faktisk i denne periode og forestillede mig, at mit videre virke skulle være bibliotekargerningen. - Men det gik jo ikke sådan. 

Siden da er min læselyst ikke formindsket, men som selvstændig erhvervsdrivende har tiden ganske enkelt manglet. Jeg står dog med en kæmpe bogreol med mange gode bøger, som jeg glæder mig til at få tid til at tage hul på. 

Jeg interesserer mig både for skøn- og faglitteratur, og det er klart, at "Model - den komplette guide for mænd og kvinder" skrevet af Marie Anderson Boyd, måtte jeg læse. Det er en udmærket bog, der giver en kommende model et realistisk billede af, hvordan det er at blive  model, men som det største bureau i landet og med 20 års erfaring på bagen, undrer det mig, at bogen er udgivet med så mange faktuelle fejl. 

Den seneste roman, jeg har læst, var helt suveræn. Nemlig "La Storia" ( Historien ) af Elsa Morante. Den giver et billede af den moderne verden i sit tragiske forfald, men viser også menneskeligheden og kærligheden på trods af krig og lidelser. Den har en voldsom handling med barske, historiske realiteter. Men bogen har til trods herfor mange smukke lyriske passager igennem hele romanen, så jeg synes, at romanen må betragtes som et hovedværk i europæisk kultur.  

Som så mange andre af mine medsøstre har jeg da også måttet læse "Thereses tilstand", som er en moderne kærlighedsroman, der handler om en stræbsom, ung kvinde, der både skal have check på sig selv, verdenssituationen, karrieren, men hvor barselsorlov og yngelpleje dog kommer til at fylde utroligt meget i "Det virkelige liv". 

Hanne Vibeke Holst er en ung forfatter på 40 år. Det er et par hurtigt læste bøger i et udmærket sprog - selv om jeg dog godt kunne have været alle de latrinære udtryk foruden. 

Det danske sundhedsvæsen og kræftbehandlingen i Danmark er oppe til stor debat i øjeblikket. Det har været spændende for mig at læse Søren Ventegodts "Livskvalitet". 

Bogen beretter om de ideer, der ligger bag livskvalitetsundersøgelsen. Den præsenterer en sygdomsmodel, der bygger bro mellem biologi og menneskets oplevelsesverden og søger at forklare sammenhængen mellem sygdom og livskvalitet. 

Søren Ventegodt mener, at enhver, der virkelig vil have et bedre liv, principielt er i stand til at kæmpe sig til det: "Livets problemer kan løses, når vi forstår, at vi selv er årsag til dem. At se sig selv som årsag til livets tildragelser, i stedet for at se sig selv som offer, er at tage ansvar for sit eget liv". 

Ja... det kunne være et spændende emne til diskussion om, hvorvidt vort sundhedsvæsen gør gavn nok eller om en forældet sygdomsopfattelse gør patienter passive og ansvarsløse, så de ikke får brugt deres egne ressourcer.BogWeb - 1. juni 1999

0
Din bedømmelse: Ingen