Litteratursidens guide til juleshopping på nettet

Oprettet: 10.12.2007 - 19:06

Julen står for døren. Igen. Kære venner, det er nu, der skal handles i mere end en forstand, hvis boggaverne skal i hus, før julen løber af stablen. Men hvorfor ikke købe nogle af bøgerne på nettet i år?

Der er 3 meget gode grunde til, at nethandel kan anbefales, når det gælder visse typer af bøger. Læs Litteratursidens guide til  juleshopping på nettet og find ud af, hvordan du kan supplere dine indkøb hos den traditionelle boghandel med nethandel.

For det første er det bekvemt. Du sidder hjemme med en kop lun gløgg og kan i ro og mag vælge bogen til Moster Anne uden at komme i håndgemæng med andre juleshoppende desperadoer.   Du kan trygt regne med, at udbuddet af bøger på Nettet er større end udbuddet i de fysiske butikker. Det er desuden på nettet, du finder de lidt mere specielle bogtitler.   Sidst men ikke mindst kan du faktisk spare en del penge på bøger, når du handler via Nettet. Det er da et argument, de fleste kan forholde sig til.

Hvis du nu synes, det lyder ufatteligt bøvlet at juleshoppe over nettet, kan du altid overveje et gavekort fra en netshop, hvis du altså lever efter mottoet: mest for pengene. Stort set alle netbutikker tilbyder gavekort.      

Der er nogle praktiske ting, du skal være opmærksom på. Ved et almindeligt køb i en butik har du hverken krav på returret, bytteret eller fortrydelsesret. En handel er som udgangspunkt altid bindende. Langt de fleste butikker giver dog som ekstra service en eller anden form for fortrydelsesret – især op til jul.  Hvis du derimod køber en vare på en dansk side og fortryder handlen, har du i næsten alle tilfælde 14 dages fortrydelsesret. Ved handel i et EU-land har du som minimum 7 dages fortrydelsesret. Læs mere om nethandel og fortrydelsesret på Forbrugerrådets hjemmeside

Det er dog en god ide altid at tjekke, hvad butikken selv skriver om dine rettigheder. Leveringspriser og –vilkår ændrer sig med tiden og nogle butikker giver endda helt op til 30 dages fortrydelsesret.

Saxo.com er Danmarks første, største og førende internetboghandel. Den drives i dag af boghandlen Olesen Bøger og Papir. Du kan både bestille helt nye bøger hjem, men Saxo.com forhandler også antikvariske bøger. Saxo.com er gode til at formidle deres bøger og man kan sagtens bruge lidt tid på at shoppe rundt og udforske sitet. Det koster 29,- at få leveret bøger til din adresse for bestillinger under 500,-. Hvis du handler for mere end 500,-, er levering gratis.

Bilkashoppen.dk skal du ikke forvente at møde det samme store udbud af titler som på Saxo.com. Til gengæld er bøgerne ofte billigere og levering koster kun 15,- ved bestillinger under 199,-. Ved handel over 199,- er leveringen gratis.

eLounge er en nyere net-boghandel med meget konkurrencedygtige priser. Levering koster 27,- for én bog og 12,- for de efterfølgende bøger. Dog maks. 75,-. Hvis der er en fragtfri bog i ordren, bliver hele ordren fragtfri. Bemærk at eLounge tilbyder at bytte julegaven indtil d. 14 januar.

Play.com er en engelsk netboghandel og den absolut billigste, jeg er stødt på. Du finder ingen danske titler, men hvis du jævnligt læser bøger på engelsk, kan siden anbefales. Det er værd at bemærke, at levering er gratis. Og fordi butikken ligger i EU, skal du heller ikke betale told.

Hvem kender ikke Amazon? Den er da også rigtig god, hvis du skal have bøger på engelsk, samt bøger der er lidt udover det sædvanlige. Du finder det meste på Amazon. Fragten koster en del og det skal naturligvis lægges oveni prisen. Vær opmærksom på landekoden. Amazon har flere butikker i forskellige lande og det er vigtigt, at du handler i de lande, som ligger i EU. Ellers skal du betale både dansk moms og told. Så er fortjenesten hurtigt væk.

Hvis man absolut ikke kan finde en bogtitel andre steder end i den amerikanske Amazon, kan man som udgangspunkt benytte følgende tommelfingerregel for beregning af varens endelige pris:  Varens pris på nettet + ca. 30 procent i moms og told + fragt (varierer efter størrelse, vægt og fragtmetode) + fortoldningsgebyr på 55-75,-.

Det letteste, når man gerne vil handle bøger på Nettet, er dog at taste bogens titel ind i nettjenesten Bogpriser.dk. Tjenesten sammenligner priser og udvalg på 36 indenlandske og udenlandske boghandlere. Når du har lavet din søgning, får du i løbet af få sekunder en oversigt og overblik over udvalg, priser med fragt eller uden fragt samt leveringstider.

Så nu er der ingen undskyldninger tilbage for ikke at springe ud i juleshopping på nettet. Men glem ikke at den lokale fysiske boghandel også har nogle fortrin, som er værd at huske på. Den personlige betjening samt vejledning når du er i tvivl om den helt rigtige bog til Moster Anne. Hvad med at sprede dine bogindkøb så den fysiske boghandel også eksisterer næste år til jul. Glædelig juleshopping!

0
Din bedømmelse: Ingen