Litteraturpriser. Weekendavisens Litteraturpris

Oprettet: 15.02.2002 - 09:00

Af bibliotekar Lotte Thomhave

Læserne på Weekendavisen har kåret Kristian Ditlev Jensen til en suveræn vinder af Weekendavisens årlige litteraturpris.

Den 30-årige journalist og forfatter får 50.000 kr. for sin selvbiografiske bog Det bliver sagt. Bogen handler om en drengs pinefulde oplevelser med seksuelle overgreb i barndommen. Sammen med en konsulent er forfatteren i øjeblikket ved at skrive en synopsis, der skal blive til en film om to til tre år. Rettigheden til manuskriptet er solgt til filminstruktøren Stefan Treschow, der har opholdt sig en del i USA og blandt andet har gode forbindelser i Hollywood. Holbæk Egnsteater sætter allerede i september et teaterstykke op efter Kristian Ditlev Jensens bog.

"NÅR man har læst bogen, er man ikke længere i tvivl. Den er i høj grad ægte. Ligesom den række af overgreb, der beskrives fra barndommen. Selv om man ville ønske, de var løgn. Kristian Ditlev Jensen burde slet ikke have været med som en af de nominerede til årets litteraturpris! Og nu har han vundet."

Læs mere fra Liselotte Wiemers tale ved overrækkelsen

Læs anmeldelsen på BogWeb

Nordisk Råds Litteraturpris samt flere norske priser
Husker du filmen Herman"? Lars Saabye Christensen, der er forfatteren til bogen bag den populære film, høster priser i stor stil for sit bemærkelsesværdige forfatterskab og i særdeleshed for romanen Halvbroren. Både Nordisk Råds Litteraturpris og flere norske priser, som Bokhandlerprisen, Natt & Dags bokpris og Den norske leserprisen er det blevet til.  

I romanen følger vi to brødres vidt forskellige opvækst i 60´ernes og 70´ernes Oslo. Den lavstammede Barnum, søn af en klovn og kræmmer, er den følsomme kunstner, som går så mange grufulde ting igennem, men som indimellem bliver reddet af den mere overlevelsesstærke bror, Fred. Forholdet mellem de to brødre bliver intensiveret, da Fred en dag spørger sin bror: "Skal jeg dræbe din far for dig, Barnum? ".

Forfatteren har med sin nye 650 sider lange roman skrevet sin største og rigeste roman. Romanen handler i høj grad om savn og fravær, men er samtidig uimodståeligt underholdende.

Læs mere om Lars Saabye Christensen

Lån andre bøger skrevet af Lars Saabye Christensen:

Herman

Beatles

Kongen som ville have mere end en krone

Boghandlernes Gyldne Laurbær
De Gyldne Laurbær går til forfatter og formand for Ny Carlsbergfondet, Hans Edvard Nørregård-Nielsen for erindringsværket, Riber ret.

Direktør, mag. art. Hans Edvard Nørregård-Nielsen er vant til selv at uddele priser. Han er nemlig formand for Ny Carlsbergfondets direktion samt formand for bedømmelseskomiten for verdens største arkitekturpris, Carlsbergs arkitekturpris.

Nu har hans egen forfattervirksomhed indtil videre indbragt ham to fornemme priser for erindringsbøgerne Mands minde og Riber Ret.

I 1999 vandt "Mands minde" Weekendavisens Litteraturpris, og nu får "Riber ret" så boghandlernes litteraturpris, De Gyldne Laurbær 2002. Begge bøger er meget roste af anmeldere landet over.

Hans Edvard Nørregård-Nielsen har nu kastet sig ud på de lange veje - som stærkt efterspurgt foredragsholder. Forfatteren kommer bl.a. på besøg på Århus Kommunes Biblioteker den 18.februar.

Læs mere om arrangementet på Århus Kommunes Bibliotekers hjemmeside

Læs anmeldelsen af Mands minde på BogWeb
 
BogWeb - 15. februar 2002

0
Din bedømmelse: Ingen