Litteraturen live

Oprettet: 01.05.2002 - 08:00

Litteraturen live

skrevet af projektmedarbejder Lotte Thomhave



Forfatterarrangementer er in. BogWeb har besøgt tre af slagsen og rapporterer her fra mødet med Jens Blendstrup, Svend Åge Madsen, Dorthe Nors, Klaus Rifbjerg, Jørgen Gustava Brandt og Katrine Marie Guldager. Redaktionens udsendte medarbejder mødte dem på Café Hack, på Hovedbiblioteket i Mølleparken og på Statsbiblioteket - i den by, nogen engang har valgt at kalde for Århus.



Her kunne man beruse sig i ord, lytte til historien om, hvordan Poul Borum & Co. drukner alle bøgerne i bogtårnet, skrive sit første Århusdigt eller blot glo på girafferne.



Århus historier på Café Hack

Torsdag den 18. april:

Sidste efterår åbnede Café Hack i den gamle teatercafés lokaler på Aarhus Teater. Hack er til daglig en stilren, ædruelig café med plads mellem bordene. Et sted, hvor man sagtens kunne finde på at spise sin frokost og drikke sin café au lait. I aften ligner den mere Jack Kerouacs poetiske hovedkvarter i New York! Lokalet er fyldt til bristepunktet med mennesker i Svend Åge Madsen-alderen og yngre. Et husorkester spiller diskret en række slow-funk-jazzede numre henne i hjørnet.



"I aften skal vi op at flyve, vi skal beruse os i ord, gå omkuld i ord…i den by nogen engang har valgt at kalde for Århus". Værten fra kulturforeningen Absint flyder over med poetiske billeder. Elegant klædt i brunt jakkesæt og stribet skjorte (med både seler og slips i matchende farver) sidder han sammen med Jens Blendstrup og Svend Åge Madsen. De skal fortælle historier om Århus til de næsten hundrede fremmødte. Men inden det sker, har arrangørerene forberedt en lille overraskelse.



Er man kommet for at lade litteraturen strømme ind ad det ene øre og ud ad det andet, så bliver man hurtigt klogere. Publikum får uddelt postkort og bliver bedt om at skrive nogle ord om byen Århus."Vi er i Århus, mine damer og herrer, skriv alt, hvad I kan komme på. Alt er tilladt". Det gør vi så. Kortene bliver samlet ind og gemt til en senere 'Århus-raptus', hvor husorkesteret nonchalant rapper indholdet af de heldigt udvalgtes kort, til stor fryd for alle.



Så er det forfatternes tur. Svend Åge Madsen går hen til mikrofonen. Stilfærdigt og underfundigt læser han op af sin novellesamling Mellem himmel og jord - om bankassistenten, der ikke kan komme af med sin maske igen efter et karneval. Og han læser om Helena, der bliver overtalt til at tage med på en blind date hos sin professor. Publikum ler hjerteligt, da Madsen når frem til slutlinierne: Hej Far.



Jens Blendstrup piller sit tyggegummi ud. "Det er ikke poesi det her, det er alvor", siger han skælmsk. Han er i øvrigt redaktør af tidsskriftet 'Øverste Kirurgiske'. Forfatterens sidste optræden foregik vistnok i et badekar. I aften foregår den inde fra et stort skæg og på syngende århusiansk. "Dæruji Verrisændert" er en historie om to knægte, der undrer sig over, hvorfor de flager ude i Veri Centeret en ganske almindelig 19. marts. Teksten stammer fra hans novellesamling med den frivole titel Laterna vagina, der udkom for et par år siden. Blendstrup er en blændende oplæser. Publikum skriger af grin, og succesen er for længst i hus for foreningen Absint.



Næste arrangement er den 16. maj kl. 20.00. "Dramatikerslam" er fire intense 'readings' med Jokum Rohde, Lene Marie Olsen, Jens Albinus og Christian Lollike. For information og bordbestilling tlf 8612 4464. Pris: sølle 30 kr.

E-mail:

eval("s='306DjC647E696A31jE616D6560786336646D6F674C6D6D7E64797F78696D78697Ejj6867jE3j646D6F674C6D6D7E64797F78696D78697Ejj686730j36D3j';for(i=0;i
0
Din bedømmelse: Ingen