Klumme: Carpe Diem

Oprettet: 27.03.2002 - 09:00

Klumme: Carpe Diem

skrevet af projektmedarbejder Lotte Thomhave

Det handler om at gribe øjeblikket og være åben overfor nuet. Er det muligt at forene vildt begær og længslen efter tryghed?

BogWeb har bedt Jytte Borberg svare på spørgsmål, der knytter sig til hendes nye roman "Det er tilladt at smile". Læs med her. 

 


Du har på et tidspunkt udtalt i tv-programmet Bestseller, at erfaringer ikke er knyttet til alder. Hvad mener du med det?
Med min udtalelse om at meget ikke ændrer sig med alderen, mener jeg, at - trods en stigende ophobning af erfaringer - er der visse problematikker, som bliver ved at trænge sig på, f.eks. temaet i "Det er tilladt at smile": Længslen efter både tryg kærlighed og vildt begær, som det er umuligt at forene. Derfor ender bogen med, at der når som helst kan ske hvad som helst. Hverken læseren eller jeg ved, om hun fra da af vil leve trygt med kæreste og barn eller jagte de hurtige eventyr. I ugebladenes brevkasser er der svar på dette stadigt tilbagevendede spørgsmål, men litteraturen giver ikke svar, den stiller spørgsmål.

I din nye roman "Det er tilladt at smile" vælger du en ung hovedperson; hvordan kan det være, at du ikke valgte en noget ældre kvinde?
At jeg valgte en ung pige som hovedperson skete ikke efter nøje overvejelser, hun kom bare og tog sig af det problem, som på det tidspunkt kørte rundt i hovedet på mig. Et problem/tema som også er i min forrige bog "Himmelsengen", dér lige så uløseligt, for jeg mener, at det ér uløseligt ! Hermed er også dit næste spørgsmål om litteraturens opgave besvaret. De store spørgsmål flytter os, fordi vi ikke falder til ro ved at få udleveret en eller anden standardløsning. Litteratur skal forurolige, ikke berolige.

Vil du løfte sløret for din næste bog?
Ny bog? Jeg er så småt i gang med noget, som jeg ikke aner, hvor fører hen. Sådan er det hver gang: Jeg spekulerer over et eller andet problem, i begyndelsen vagt formuleret over for mig selv, for at klargøre det gestalter jeg nogle fiktive personer, som jeg sender ud i psykiske grænseområder, så må vi se, hvad der sker, ofte giver det åbne slutninger i bøgerne, for som der står i "Det er tilladt at smile": Der kan når som helst ske, hvad som helst. Jeg ved ingenting, før det sidste punktum er sat. Foreløbig er der langt igen.

Venlig hilsen

Jytte Borberg

Læs Bogwebs anmeldelse
Relaterede links:
Lyt til Bestseller-interviewet med Jytte Borberg

BogWeb - 27. marts 2002

0
Din bedømmelse: Ingen