Klassikeren: Victor Hugo - 200 år

Oprettet: 28.02.2002 - 09:00

Klassikeren: Victor Hugo - 200 år skrevet af Marit Haugaard. Bibliotekar

Frankrig har netop stået på den anden ende. Den 26. februar 2002 var det 200 år siden, Victor Hugo fødtes, og det skulle fejres. Det har han fortjent, for få forfattere har i den grad opnået at blive hyldet og elsket både af de lærde og den almindelige læser. Elsket herhjemme er hans to store romaner Klokkeren fra Notre Dame (1831) og De elendige (1862), men i hans hjemland er der ikke en teatersæson uden mindst et af hans skuespil på programmet, og hans lyrik regnes for det ypperste. Victor Hugo (1802-85)
Victor Hugo vidste allerede som meget ung, at han ville være kvalitetsdigter. Jeg vil være en Chateaubriand - eller ingenting, udtalte han, da han var 14. Seks år senere debuterede han med en lille, romantisk digtsamling, kaldet Odes (Oder) og fortsatte hele sit liv med at skrive digte, skuespil - og romaner.

Han var aktiv i politik og blev i 1848 valgt ind i parlamentet på en højreliste. Han havde store tanker om, at han sammen med Napoleon III skulle genskabe Frankrigs storhed. Men Napoleons nevø levede ikke op til hans forventninger, og allerede året efter forlod han partiet og sluttede sig skuffet til oppositionen. Efter Napoleon III's statskup i 1851 forlod Hugo skyndsomt Frankrig og gik i eksil, først i Belgien, siden på Jersey og Guernsey. Her modarbejdede han aktivt Napoleon III, men udgav også en række af sine mest kendte værker, bl.a. La légende des siècles (1859) - Aarhundredernes legende, der regnes for hans poetiske hovedværk. I 1870 vendte han tilbage til Paris og fortsatte sit politiske virke, denne gang som senator. Han var i levende live blevet et nationalt mindesmærke, og da han døde i 1885 blev han begravet i Panthéon med en statsmands pomp og pragt.

De elendige
Hugo havde arbejdet med grundlaget for De elendige i mange år, før han skrev bogen. Allerede omkring 1830 kunne man se forarbejderne, og i et par mindre romaner, Le dernier jour d'un condamné (1829) (En dødsdømts sidste dag (1862)) og Claude Gueux (1934) udtrykte han den solidaritet med de svage og undertrykte, som senere skulle blive hans varemærke.

Den mere end 500 sider lange roman om galejslaven, Jean Valjean, blev færdigskrevet i Hugos eksil på Guernsey og blev umiddelbart en succes. Romanens hovedperson er en fattig arbejder, der idømmes fem års galejslaveri for at stjæle lidt brød til sin søsters sultende børn. Efter flere flugtforsøg ender dommen med at være på 19 år i alt. Efter frigivelsen hutler han sig igennem tilværelsen med småtyverier, men mødet med biskoppen af Digne viser ham en godhed, han aldrig har oplevet før, og han beslutter sig til at blive en ærlig mand.

Efter nogle år er han en rig mand, og i sin by bliver han efterhånden en højt elsket og respekteret borgmester, der altid sætter beskyttelsen af de svage før alt andet. Især tager han sig af den fattige pige Fantine og det barn, hun har født i synd. Da Fantine dør, adopterer han pigen.  En dag erfarer han, at en anden skal straffes for forbrydelser, han selv havde begået før i tiden, og retskaffen, som han nu er, melder han sig og må tilbage til galejerne. Denne gang lykkes et flugtforsøg, og han vender tilbage for at tage sig af sit plejebarn. 

I hele sit liv i frihed er han blevet forfulgt af politibetjenten Javert, og under arbejderopstanden i Paris i 1832 kommer det til deres endelige og dramatiske opgør. 

De elendige er en fremragende person- og samfundsskildring. Det er også en elementært spændende roman, som hverken har mistet aktualitet eller gnist.

Læs bogen: De elendige
Læs også: Klokkeren fra Notre Dame

Film og musicals
Victor Hugos prosa har en helt speciel visuel karakter, som filminstruktører meget hurtigt har fået øje på. De elendige  blev indspillet som film første gang i 1909 og - foreløbigt - sidste gang i 1998 (Bille August). Klokkeren fra Notre Dame er ligeledes kendt fra lærredet i mange versioner, bedst kendt er nok Charles Laughton som den pukkelryggede klokker. Også som musicals har begge Victor Hugos store romaner været tilløbsstykker verden over. 

Send et Victor Hugo-postkort i anledning af jubilæet!

Relaterede links:
The Life and times of Victor Hugo

Victor Hugo
Officielt fransk jubilæumssite

Maison de Victor Hugo, Paris
Museum på Place des Vosges, Paris

Fuldtekstudgaver
(på fransk)

Fuldtekstudgaver
(på engelsk)

Filmatiseringer

Musical'en

 

 

BogWeb - 28. februar 2002

0
Din bedømmelse: Ingen