John Irvings forfatterskab

Oprettet: 01.06.2002 - 08:00

John Irvings bøger er såkaldte ”pageturners” – man læser uafbrudt til man har vendt sidste side, så det anbefales hermed at begynde en weekend.

anbefalet af bibliotekar Stine Bjerregaard, Gentofte bibliotekerne

Søg forfatteren på Lån bogen på biblioteket

Min store glæde for John Irving startede på en tur til Australien. Jeg lånte bogen ”Barn af et cirkus” af min rejsekammerat, og de næste tre dage fortrød hun nok, at hun havde lånt mig den! Karakteristisk for Irvings bøger er mange handlingsforløb og personer – og så humoren. Det hele væves sammen efterhånden, som man læser sig frem i romanen og til sidst udredes alle trådene. Han udfordrer sin læser på den måde, at der kan stå noget på side 30, der først bruges igen på side 400. Han bruger ofte virkemidler som romaner i romanen, hvor en eller flere personer i romanen er forfattere, og har et udpluk eller en novelle trykt i romanen. Et andet karakteristika er sex – men skrevet med et glimt i øjet, så det findes naturligt for handlingen. Persongalleriet er broget med mange typer og holdninger, hvilket giver en noget at tænke over. De beskrives varmt og dybdegående, og nogen rigtig skurk finder man ikke i bøgerne. Det er den slags bøger, der sidder i en lang tid efter, man har læst dem.

Jeg har aldrig haft en dårlig Irving oplevelse, men selvfølgelig er der nogle romaner, man holder mere af end andre. Min favorit er nok "Æblemostreglementet", som blev filmatiseret i 1999 (og ganske udmærket).

Den handler om Homer Wells og hans opvækst på et hjem for forældreløse/ abortklinik. En anden hovedperson er doktoren på stedet – Doktor Larch, der tager sig af børnene og aborterne. Den foregår i første halvdel af 1900 tallet, hvor abort naturligvis skaber debat – især mellem Homer og Larch, der ser forskelligt på det. Larch så gerne Homer som sin efterfølger, men dette er Homer ikke interesseret i, og man følger så Homers vej ud i verden, hans første kærlighed og andre skøre, tragiske og humoristiske episoder i hans liv.

Bogen er en slags dannelsesroman, med et væld af bipersoner, der beriger Homers (og læserens) liv.

Men vigtigst for min Irving passion er sproget – det flyder let, nærmest simpelt, og er dog stadig smukt og poetisk. Som eksempel har jeg valgt det faste aften ritual på hjemmet, hvor Doktor Larch siger godnat til børnene, efter de har læst højt af David Copperfield.
”… Godnat! råbte han. – Godnat I prinser af Maine, I Konger af New England!… Så, bang! – blev døren lukket, og de forældreløse lå tilbage i et nyt mørke. Hvilke billeder af kongelige, de kunne fremmane, blev deres egen sag. Hvilke prinser og konger kunne de have set? Hvilken fremtid var det muligt for dem at drømme om? Hvilke kongelige adoptivforældre ville modtage dem i søvnen? Hvilke prinsesser ville elske dem? Hvilke dronninger ville de ægte? Og hvornår ville de slippe ud af det mørke, der forblev hos dem, efter af Larch havde lukket døren, efter at de ikke længere kunne høre den stadig svagere knirken fra Søster Ednas eller Søster Angelas sko, der fjernede sig?”

Der er ikke mange forfattere, hvor jeg har læst hele forfatterskabet, men det har jeg med John Irving. Og hver eneste gang nyder jeg at lade mig opsluge af hans univers, og ikke vende tilbage til virkeligheden, før bogen er slut.

Biografi

"Slip bjørnene fri" ("Setting free the bears", 1968)
"Vandmetoden" ("The Water-Method Man", 1972)
"Et ægteskab i 74 kilo klassen" ("The 158-pound marriage", 1973)
"Verden ifølge Garp" ("The World According to Garp", 1976)
"Hotel New Hampshire" ("The Hotel New Hampshire", 1981)
"Æblemostreglementet" ("The Cider House Rules", 1985)
"En bøn for Owen Meany" ("A Prayer for Owen Meany", 1989), 2 bind
"Om at redde Piggy Sneed" ("Trying to save Piggy Sneed", 1993)
"Barn af et cirkus" ("A Son of the Circus", 1994), 2 bind
"Enke i et år" ("A widow for one year", 1998)
"Min filmaffære : erindringer" ("My movie business", 2000)
"Æblemostreglementet - et filmmanuskript" ("The cider house rules - a screenplay", 2000)
"Den fjerde hånd" ("The fourth hand", 2001)

1. juni 2002

0
Din bedømmelse: Ingen