Jagten på et dusin æg. Om David Benioff: Tyvenes by

Oprettet: 01.05.2009 - 15:18
http://www.edelberg.dk/images/077816.jpg

Af bibliotekar og litteraturstuderende Helle Laursen

Det er en fantastisk historie, som David Benioff har skruet sammen. En rigtig page turner som det hedder på engelsk. Vi følger den syttenårige Lev i fem hektiske dage i vinteren 1942 under anden verdenskrig, da Leningrad var belejret. Han bliver under dramatiske omstændigheder anholdt for at trodse udgangsforbudet.

Men i stedet for straks at blive henrettet, får han til opgave at finde et dusin æg inden fem dage. Oberstens datter skal giftes, og der skal selvfølgelig være bryllup med bryllupskage på menuen. Det på trods af at der intet spiseligt er at finde i byen. Lev skal løse opgaven sammen med desertøren Kolja, der også har en eksekution hængende over hovedet. Belønningen for at finde æggene er selvfølgelig en benådning. Det bliver et eventyr på liv og død i bogstaveligste forstand for det meget umage par.

Lille Lev og kosakken Kolja'
De er et meget forskelligt makkerpar. Lev er lille, spinkel, frygtsom mens Kolja er stor, stærk og med en ukuelig optimisme, en rigtig Ivan. Lev er irriteret på den storskrydende Kolja. Hans irritation bunder både i misundelse og frygt for at Kolja’s frembrusende og frygtløse opførsel, skal få dem dræbt inden, missionen er fuldført. Kolja er ikke bare modig, han kan også det med piger, hvilket ikke er Lev’s stærke side.

Ja, faktisk er han jomfru. Deres relation er som mellem to brødre. Kolja tager hånd om den yngre Lev under deres færd gennem et farligt og sneklædt Leningrad. Deres venskab udvikler sig langsomt, og Lev modnes på de fem dage og lærer af den mere erfarne Kolja – som også deler ud af sin viden om at forføre kvinder.

Overlevelse
Historien handler om overlevelse, om hvordan man overlever i en belejret by på sultegrænsen med natlige terrorbombardementer og isnende kulde og død. Den handler om fascinationen af menneskets overlevelses kraft på godt og ondt. Hvor langt vi som mennesker vil gå, og hvordan grænserne rykker sig for hvad, vi som mennesker er villige til at gøre og acceptere for at overleve.

Kolja overlever i krigens grusomhed og destruktion ved at digte. Han drømmer om at blive forfatter til den næste store russiske roman. Så historien handler derfor også om kunsten at fortælle historier for at overleve. Ganske som Sheherezade i Tusind og én nat. Benioff pakker de grusomme realiteter ind i sin fortælling om Lev og Kolja’s æggejagt ved hjælp af komik og humor. 

Østfronten
Beniorff roman er endnu en anden verdenskrig roman, men hans fokus er ikke det traditionelle, han fortæller om anden verdenskrig set fra en anden vinkel. Det meste om anden verdenskrig er fakta-litteratur, romaner samt film set fra en europæisk vestlig synsvinkel.

Men Beniorff sætter spotlyset på Østeuropa og de store menneskelige ofre som blandt andet Rusland ydede for at bringe krigen og Hitlers tyske krigsmaskine til fald. Ifølge den engelske historiker Norman Davies lå krigens tyngdepunkt på de østeuropæiske sletter og det var de store slag om Stalingrad og Leningrad, der blev de afgørende vendepunkter i anden verdenskrig. Norman Davis har netop udgivet Europa i krig 1939-1945 – Ingen simpel sejr, hvori man kan læse om de enorme ofre efter de store slag på østfronten.

Belejringen af Leningrad
Benioff’s historie om belejringen af Leningrad gav mig en personlig erindring. Jeg besøgte selv Leningrad, nu St. Petersborg, i foråret i 1996 sammen med russisk-talende veninder. Vi var med som tilskuere ved den 1. maj demonstration, der blev holdt dengang. Her stod vi og så på optog og røde faner sammen med St. Petersborg borgerne . Min russisk-talende veninde faldt i snak med en gammel Barbuska.

Hun fortalte levende om sine personlige oplevelser under belejringen af Leningrad under krigen. Det var en spændende øjenvidneberetning, og det var tydeligt, at det havde sat dybe spor og ar i sjælen. Hun blev tydeligt bevæget, selv efter mere end halvtreds år.

Forfatter information:
David Benioff er født i New York i 1970. Han har studeret på Dartmounth College, hvorfra han tog eksamen med hovedfag i engelsk i 1992. Han bor i dag i Los Angeles og er gift med skuespillerinden Amanda Peet. I LA arbejder han som manuskriptforfatter. Han har blandt andet skrevet filmmanuskriptet til Drageløberen. Udover Tyvenes by fra 2008 har han skrevet romanen 25 th hour der i 2002 som blev filmatiseret af instruktøren Spike Lee.

0
Din bedømmelse: Ingen