Jack Kerouac - biografi

Oprettet: 01.08.2001 - 08:00

Jack Kerouac - biografi

Jack Kerouac blev født Jean Louis Kerouac d. 12/3 1922 i Lowell, Massachusetts, som den yngste af tre børn i en fattige arbejder familie. Som barn var han nært knyttet til sin mor. Allerede i Gymnasiet viser han interesse for at skrive og får udgivet adskillige artikler i skolens avis.

Efter gymnasiet får han et fodboldlegat og starter på Columbia Universitet, men brækker benet og må opgive en fodboldkarrieren. USA træder ind i 2. verdenskrig, Jack følger efter som soldat.

Da han er 22 møder han bl.a. Ginsberg og Burroughs, beatgenerationen tager sin begyndelse, han bliver gift med Edie Parker, og han begynder så småt at skrive.
Ægteskabet går skidt og som 28årig bliver han skilt fra Edie Parker og gifter sig med Joan Haverty, et år senere føder hun hans datter, men også dette ægteskab går dårligt og det tager Jack mange år før han vil vedkende sig sin datteren. I 1961 møder han datteren for første gang, efter mange års slagsmål over, at han ikke vil betale børnepenge. Han går så langt, at han udgiver sin første bog under pseudonym, for at undgå at betale.

I 50'erne skriver han den ene novelle efter den anden, uden at få dem udgivet. Han begynder så småt at interessere sig for buddishme, og får udgivet en af sine mest kendte noveller "The Dharma Bums'". Da han 1957 får udgivet "On the Road", blev den en øjeblikkelig sællert, men Kerouac havde svært ved at håndtere den pludselige berømmelse og han havde svært ved at leve op til, hvad han mente folk forventede sig af hans forfatterskab. Det går ned af bakke for ham og han begynder at drikker meget.

Efter nogle år forlader han Californien og flytter tilbage til sin mor på Long Island, hvor han tilbringer det meste af sin tid i huset og går sjældent ud. I midten af 60'erne gifter han sig igen, denne gang med Stella Sampas, en barndomsveninde.
Han fortsætter dog med at drikke voldsomt og dør d. 21/10 1969, kun 47 år gammel.

Se videofilmen "Lowell hylder Kerouac"
36 min., 2000
Portræt af den amerikanske forfatter jack Kerouac, en nøglefigur i 50'ernes bestgeneration.

Jack Kerouac: Dharma bums
Roskilde Bogcafe, 2000. 242 sider
Roman om beatgenerationens opgør med den konforme amerikanske livsstil. Handler om to rodløse unge mennesker, som ved meditation, diverse stimulanser og evig vagabondering søger sandheden gennem zenbuddhismen.

Jack Kerouac: De underjordiske
Hasselbach, 1958. 149 sider
Roman om den vrede amerikanske ungdom - the beat generation - i San Francisco.

Jack Kerouac: Vejene
Fremad, 1957. 308 sider
Generationsroman om to beatniks' oplevelser som vagabonder på de amerikanske landeveje.

Se videofilmen om Jack Kerouac:
Lowell hylder Kerouac
Plagiat Film, 2000. VHS, 36 min.
Portræt af den amerikanske forfatter Jack Kerouac

Romannet - 1. august 2001

0
Din bedømmelse: Ingen