I selskab med slægten. Om besøg på Bogmessen

Oprettet: 06.04.2006 - 18:05

Af Johanne Worsaae Petersen, stud.mag. i Litteraturhistorie, praktikant på Litteratursiden.dk

Nu har du chancen for at møde forfatterne bag nogle af de senere års bedste nordiske slægtsromaner, når Lars Saabye Christensen og Morten Ramsland gæster Bogmessen i Århus den 22.-23. Jeg opfatter gerne mig selv som lokal forfatter, og jeg påstår, at det er muligt at være ’universel’, selv om man er så ’lokal’ som muligt.'

Sådan skriver den anerkendte norske forfatter Lars Saabye Christensen i et essay i Weekendavisen 22. december 2005. Hans succesrige forfatterskab viser, at udtalelsen holder vand. Da Saabye Christensen i 2002 fik Nordisk Råds Litteraturpris, var det for romanen Halvbroderen – en slægtsroman med dybe rødder i forfatterens egen hjemby, Oslo.

Den norske hovedstad er også rammen i Lars Saabye Christensens seneste bog på dansk, novellesamlingen Oscar Wildes elevator. Og mon ikke de anmelderroste noveller bliver omdrejningspunktet i de to samtaler mellem Lars Saabye Christensen og redaktionschef Charlotte Jørgensen, som man kan opleve på forårets bogmesse.

Erindringen i fiktionen
Det er ikke kun barndommens kvarter, Saabye Christensen henter fra sin hovedstol. Også personlige oplevelser og elementer fra slægtens historie genbruger han overbevisende i sit fiktive univers; som for eksempel bedsteforældrenes skæbnesvangre tørreloft, der kickstarter handlingen i Halvbroderen.

Og der er da heller ikke langt fra erindring til fantasi for Saabye Christensen.
I ovennævnte essay skriver han: 'Fiktionen er erindringens forlængelse.' Og slutter: 'Jeg skriver for at huske. Og i bedste fald: jeg skriver for at huske det, som endnu ikke er sket.'

Norge – Danmark tur/retur
Turen fra Norge til Danmark, som Saabye Christensens mange beundrere ser frem til, at forfatteren tager i april – den tur har familien allerede taget i Morten Ramslands prisbelønnede roman Hundehoved.

På Bogmessen i Musikhuset bliver der mulighed for at møde/stifte bekendtskab med både Flapøre, Flæskefjæs og alle de andre personer, der befolker Hundehoved, når Morten Ramsland kan opleves i samtale med P4’s radiovært Søren Dahl.

Ligesom Saabye Christensen trækker også Ramsland på sin slægts historie i den fantastiske beretning om sine nomadiske forfædre. Inspireret af familiens vandrehistorier fortæller han, hvordan skibskonstruktør Askilds hang til kubisme og flaske driver ham fra værft til værft – først i Norge og siden i Danmark – med kone og børn halsende efter.

Men ikke blot kan beundrere af Ramsland opleve forfatteren live på Bogmessen. Der bliver også mulighed for at få ens eget eksemplar af Hundehoved signeret – så husk bogen!

Endnu en nordmand krydser den norsk-danske grænse.
På Bogmessen kan du nemlig møde den anmelderroste Helene Uri, hvis roman Honningtunger udkommer på dansk den 21. april. Uri er blevet sammenlignet med Fay Weldon, og bogen er en morsom og bidende fortælling om en pigeklub, hvor fire kvinder i trediverne mødes til finere kogekunst og raffinerede intriger.

Heksen Esmeralda, vinsmagning og poetryslam
Du kan også møde mange andre forfattere på forårets bogmesse i Århus, hvor en vifte af forskellige scener byder på alt fra kendte forfattere som Hanne-Vibeke Holst og Elsebeth Egholm til de lokale forfatterspirer i Poetklub Århus.

Ud over skønlitterære forfattere vil også kokke og musikere gæste Bogmessen.
Heller ikke børnene kommer forgæves – på Bogmessen vil der være en særlig scene for dem. Her optræder bl.a. Heksen Esmeralda med det blå hår og Frank M. vil optræde med sangene om Peddersen & Findus’ sære og sjove univers!

0
Din bedømmelse: Ingen