Hvad er frihed?

Oprettet: 28.08.2012 - 13:26

Professor Hans-Jørgen Schanz kører i Jaguar. Og er vild med det. I Jaguar, fordi det er en lækker bil. I bil, fordi det giver den totale følelse af bevægelsesfrihed:

 

Vi er vilde med frihed: ytringsfrihed, valgfrihed, friskoler, frihandel, forsamlingsfrihed og ikke mindst fri sex. Der er frihed overalt – selv reklamerne lover os frihed til at være den, vi drømmer om. Et af problemerne er, at vi bruger ordet frihed så meget, at vi næsten har glemt, hvad det egentlig betyder. Friheden kunne med andre ord trænge til en god omgang sprogvask, så vi igen kan skelne de forskellige betydninger af begrebet klart.

I dette længere interview kan du høre Hans-Jørgen Schanz fortælle mere om frihed:

Du kan debattere med Hans-Jørgen Schanz i Litteratursidens læseklub Tænkepauser med afsæt i bogen Frihed - den første i Aarhus Universitetsforlags udgivelsesserie Tænkepauser.

I Frihed påtager Schanz sig at skure mudderet af de værste misforståelser af frihedsbegrebet og rense det, så vi forstår, hvordan Vestens moderne politiske frihed opstod. Ideen om frihed opstod i et samfund for flere tusinde år siden, hvor filosoffer og andre meningsdannere med stor selvfølge holdt slaver og undertrykte kvinder og barbarer. Så nok var antikken både Vestens og frihedens vugge, men den knirker temmelig fælt.

Hør Hans-Jørgen Schanz stille skarpt på frihed i foredrag på landets biblioteker:

Torsdag den 6. september kl. 16: Hovedbiblioteket i Aarhus
Fredag den 21. september kl. 17: Gentofte Hovedbibliotek
Onsdag den 26. september kl. 18: Biblioteket i Herning
Torsdag den 27. september kl. 19: Horsens Bibliotek

Litteratursiden står bag i alt 48 arrangementer på bibliotekerne i den kommende tid med forfatterne til bøgerne i Tænkepauser. Se oversigten over arrangementerne.

Download e-bogen og lydbogen fra viden.jp.dk og
dr.dk/taenkepauser.

Bogen kan også købes for 20 kr. i Netto.

0
Din bedømmelse: Ingen