Halfdan Rasmussen kunne sin ABC

Oprettet: 15.03.2002 - 09:00

Den danske digter Halfdan Rasmussen er død, 87 år gammel. Han var mest kendt for sine børnerim og vrøvlevers - i bøger som Den lille frække Frederik, Mariehønen Evigglad og Halfdans ABC.

Hans børnebøger har for længst fået klassikerstatus, og mange af børnerimene har både børn og barnlige sjæle lært at sige eller synge udenad. Ikke mange lyrikere formår at være kendt i hele landet, men det gjorde Halfdan Rasmussen. Han kunne sin ABC.

Ane lagde anemoner
I kanonen på Trekroner.
Ved det allerførste skud
Sprang Anes anemoner ud!

Har man sagt Halfdan Rasmussen, må man også sige tegneren Ib Spang Olsen. For uden tegningerne var rimene ikke de samme. Spang Olsens og Rasmussens samarbejde startede i 1950´erne og holdt livet ud. De udgav deres fantasifulde arbejder sammen på Det Schønbergske Forlag, der har udgivet næsten alle Halfdan Rasmussens bøger.

Bennys Bukser brændte.
Børge råbte åh!
Børge havde nemlig
Bennys bukser på.

Citroner er sure og gule.
Cigarer er fulde af røg.
Charlotte er cyklet til Thule
Med to kasser øl og et løg,
Så hun har nok tabt sig en smule.

Enhver humorist har også en mere alvorlig side. Halfdan Rasmussen skrev også digtsamlinger, hvor man kan møde en socialt engageret og politisk bevidst digter. Han debuterede i 1941 med digtsamlingen Soldat eller menneske, hvor han tager udgangspunkt i 1930´ernes arbejdsløshed og senere de mere dramatiske oplevelser under besættelsen.

Halfdan Rasmussen holdt sig til lyrikken. Ikke en eneste roman har han skrevet i sit lange liv. Men for den voksne læser, der vil underholdes, er der nok at hente i den lange række af samlinger med titlen Tosserier. Det er finurlige vers, hvor digteren grubler over det største og mindste i livet.

Halfdan Rasmussen er død, men hans sange, rim og tanker lever videre. Mens han levede modtog han et væld af priser for sin digteriske indsats. I 1998 modtog han Det Danske Akademis store litteraturpris.

Bøgerne kan naturligvis lånes på biblioteket!

Relaterede links:
Læs mere om Halfdan Rasmussen: Halfdan rundt: til Halfdan Rasmussen på 80-års dagen

BogWeb - 15. marts 2002

0
Din bedømmelse: Ingen