Flugten til Amerika

Oprettet: 01.10.2009 - 12:58

Af Astrid Rode, stud.mag. i Moderne Kultur.

Om Irene Dische: Flugten til Amerika

Flugten til Amerika er en utrolig morsom roman, på trods af det underliggende alvorlige tema. For romanen handler om en delvis jødisk families flugt fra Tyskland, umiddelbart før Anden Verdenskrig bryder løs. Romanens forfatter er Irene Dische, der er født i 1952 i USA.

I Flugten til Amerika fortæller Irene Dische sin mormors, sin mors og sin egen historie. Bogen fortæller således blandt andet om en families glæder og sorger igennem tre generationer af kvinder.

Romanens fortæller er Elisabeth Rother, en tysk katolsk kvinde af god familie, der nedstammer fra aristokratiet og er mormor til Irene Dische. Under første verdenskrig arbejder Elisabeth som sygeplejerske ved fronten, her møder hun doktor Carl Rother. Carl er ikke af fin familie, men han har kæmpet sig op ad samfundsstigen. Elisabeth og Carl bliver forelskede og gifter sig. Forinden må Carl, der er jøde, dog konvertere til katolicismen.

I løbet af 1930’erne bliver den lille families liv i Tyskland meget besværligt grundt de antisimistiske love. Desuden bliver Carl angivet af sin ven og kollega, fordi han behandler ikke- jødiske patienter.  I 1937 må Carl derfor flygte til Amerika. Snart efter følger Elisabeth og deres datter.

Mødre og døtre
Til Elisabeth og Carls skuffelse får de kun ét barn og barnet er tilmed en pige. Hun bliver døbt Renate. Renate har andre drømme end at blive gift med en katolsk mand. Hun vil være læge ligesom sin far og hun vil helst være bedre end ham. Renate ender med at blive patolog. Ydermere gifter hun sig med en ældre jødisk professor, der hedder Dische. Elisabeth synes ikke godt om sin svigersøn, særligt støder hans meget jødiske udseende og hans excentriske væsen hende.

Renate og Dische får to børn, Carl og Irene. Carl er en rolig, nem og intelligent dreng. Han indordner sig under de voksne uden protester. Irene er derimod en oprørsk pige, der ikke vil rette sig efter de voksnes anvisninger. Desuden er Irene i mormorens øjne langt fra en skønhed, idet hendes næse er for stor og jødisk. Oven i købet går pigen ikke det mindste op i sit udseende, og hvordan skal hun så få en ordentlig mand?

Mormor Elisabeth ser med kritiske øjne på Irenes opførsel, som hun ikke finder passende for en pige. I virkeligheden ser mormoren mange ligheder imellem sig selv og barnebarnet. Irene rejser alene til Afrika som ung. I det hele taget rejser hun verden tynd. Noget som hendes mormor aldrig har haft mulighed for, men som hun har drømt om.

Flugten til Amerika kan således læses som en roman, der blandt andet handler om hvordan kvinder i løbet af det tyvendeårhundrede får udvidet deres udfoldelsesmuligheder og får frihed til, at skabe deres egen identitet.

Stærke kvinder og svage mænd
Ifølge mormor Elisabeth er ét af kendetegnene ved familien, at mændene er svage og kvinderne  stærke. Elisabeths far kunne eksempelvis ikke få sig selv til at slå sine børn, i stedet slog han løs på sofaen.

Carl Rother får et godt øje til en amerikansk kvinde, den attraktive enke Margie eller også er det hende der får et godt øje til ham. Elisabeth får i al fald mistanke om utroskab, men det forbliver et uopklaret mysterium. Igen kan dette betragtes, ifølge fortælleren, som et eksempel på mandens svage karakter.

Kultursammenstød med lykkelig udgang
Elisabeth og Carl må sande,  at i det moderne Amerika har man andre sædvaner end i det mere traditionsbestemte Tyskland.  I Amerika har slægt ikke den samme betydning, som det havde i familiens hjemland. Men familien gør, hvad de kan for at tilpasse sig deres nye land, blandt andet ved at lære sproget, selv om de ikke er helt unge længere.  Elisabeth er stolt som en pave, da hun bliver amerikansk statsborger.

I USA må Dr. Carl Rother kæmpe hårdt, for at opnå den samme sociale status, som han nød godt af i Tyskland. Med tiden får familien dog råd til både hus og to biler samt andre moderne bekvemmeligheder i deres nye hjemstavn New Jersey. Deres levestandard er langt fra situationen i efterkrigstidens Tyskland. Elisabeth modtager breve fra Tyskland, hvor bekendte beder om en hjælpepakke. Selv deres tidligere venner, der angav Carl til nazisterne skriver og beder om hjælp.

Bedstemor med slag i
Mormor Elisabeth er en forfængelig kvinde, men hun har heldigvis en stor portion humoristisk sans. Desuden er hun hypokonder, idet hun ofte tror, at hun er døden nær. Hun viser sig dog at være en usædvanlig sejlivet gammel dame, der bliver over 90 år. Til tider kommer hun med mindre sympatiske holdninger til blandt andet jøder og andre minoriteter. Hvor dybt det i virkeligheden stikker er svært at sige, eftersom Elisabeth holder meget af sin mands jødiske familie.

Flugten til Amerika er en original roman, fordi det er en fiktiv selvbiografi og det er er Irene Dische, der fortæller sin mormors begivenhedsrige historie. Romanen giver et troværdigt indblik i tyske immigranters genvordigheder i et nyt og ukendt land.

0
Din bedømmelse: Ingen