Fay Weldon gæster dansk kulturfestival

Oprettet: 19.08.2015 - 10:44
Foto: W.J.A. Baker -  Fay Weldon

En personlig beretning om en af britisk litteraturs grand old ladies, Fay Weldon. Hun gæster Trekantområdets kulturfestival d. 27. august.

Jeg har fulgt Fay Weldons forfatterskab gennem alle årene. Da de første kom på dansk i 1980’erne, var det romaner, alle skulle læse.  De var provokerende, og de blev debatteret heftigt. De kom i billigbogs- og bogklubudgaver, og der var lange køer på bibliotekerne. Otte B. Lindhardt banede vejen for international succes, da han opfindsomt solgte romanen Praxis for én enkelt krone. Weldon vækkede både harme og dånen og er i dag en verdensstjerne i bøgernes verden.

 Det ”Weldonske” univers

Fælles for alle Fay Weldons romaner er den bidende humor, samfundssatiren, hadet, ondskaben og selvfølgelig det særlige fokus på forholdet mellem mænd og kvinder og her især kvinders roller og muligheder. Hun skriver usentimentalt, og der er altid varme, empati og en smittende vitalitet til stede. Det sjældent veloplagte sprog, de spidse dialoger og de mange one-liners er i sig selv en stor nydelse.

Et klassisk ”Weldonsk” øjeblik er det øjeblik, hvor alle kræfter i universet synes at vende sig på den mest usandsynlige måde. Som Fay Weldon selv siger: ”Intet sker. Og intet sker. Og så sker alting. Når alting sker, er Weldon der til at fange begivenheden”.

I dag er der ikke den samme efterspørgsel eller oplevelse af provokation i Weldons bøger, men tag ikke fejl. Den aldrende kvinde har stadig en vægtig stemme i den britiske samfundsdebat. Hun bliver blandt andet ofte kaldt en feministisk forfatter, mens hun samtidig mener, at prostitution er helt ok. En kvinde kan udsættes for det, der er værre, siger hun. Weldon er i den grad både menneske og forfatter med mange facetter.

Fay Weldon interviewes i Vejle Musikteater d. 27. august. Det kan kun blive underholdende.

 

FAKTABOKS:

  • Fay Weldon er født i 1931, Franklin Birkinshaw, England.
  • Hun debuterede i 1967 men udkom først på dansk i 1980 med bogen Praxis.
  • Af hovedværker kan nævnes Støvbold fra 1981 og En hun-djævels bekendelser fra 1984.
  • Hun i udgav 2010 brevkorrespondancen Livet for let øvede med den danske journalist og forfatter Majse Njor. Kærlighed og arv trilogien fra 2012-14 er den seneste danske udgivelse.

 

 

0
Din bedømmelse: Ingen