Debutantprisen 2005

Oprettet: 20.11.2005 - 13:05

Jonas T. Bengtsson fik årets BG Bank Debutantpris for sin roman Aminas breve, juryformand Mona Madsen beskrev romanen som stærk medicin, men ualmindelig veldoceret.
 
Litteratursiden ønsker Jonas T. Bengtsson et stort tillykke – både med de flotte anmeldelser og for prisen som, udover æren, også byder på en pengepræmie på 25.000 kr.
 
Aminas breve  blev udvalgt blandt 20 nominerede debutanter, og i begrundelsen lød det bl.a.: 
”Det er en gribende og stærkt medrivende historie om en begavet og empatisk ung mand, der har en mission. Hovedpersonen vil finde sin veninde fra gymnasietiden, Amina, som under hans fire år lange indlæggelse på den lukkede afdeling har været hans livline til samfundet udenfor. Han har nemlig diagnosen skizofren paranoid, men er, som han selv udtrykker det, ualmindelig velmedicineret. Romanen er stærk medicin, men veldoseret. Den indeholder rå stærk humor og varm medmenneskelighed og Københavns kultur emmer ud af siderne”.
 
Jonas T. Bengtson er 29 år gammel. Han har tidligere skrevet manuskripter til børneradio og tv, og læser nu til lærer. I samtale med Jannik Lunn fortalte han, at han havde lavet en kampplan, da han startede med at skrive romanen, hvori der stod KRIMI – med store bogstaver. Som historien skred frem udviklede den sig dog i anden retning og blev mere karakterbaseret. Det tog Jonas tre år at skrive bogen, hvor han bl.a. lavede en masse research ved at læse faglitteratur om skizofreni, og desuden fik inspiration gennem samtaler med en veninde som har været hele møllen igennem.
 
Snakken faldt hurtigt på en eventuel filmatisering. Aminas breve er blevet sammenlignet med Jakob Ejersbos Nordkraft, som blev filmatiseret i 2005, og Mona Madsen efterspurgte også en instruktør under præmieceremonien. Det virker oplagt med en filmatisering af romanen, for Jonas fortalte, at han tænkte meget i billeder og forløb da han skrev den. Det får man også indtryk af når man ser bogens omslag, som han selv har været med til at udarbejde. Modsat Jakob Ejersbo, så vil Jonas gerne have en finger med i spillet, hvis en filmatisering skulle komme på tale - for at bibeholde de elementer og billeder, han synes der er essentielle i bogen.
 
Afsluttende kunne han afsløre, at han er godt i gang med sin næste roman. Han håber den er klar til udgivelse næste år, så der er noget af glæde sig til, for os der var betagede af Aminas Breve.

0
Din bedømmelse: Ingen