Debutanternes dag

Oprettet: 11.10.2011 - 08:38
Billede af Amalie Smith og Hanne Højgaard Viemose

Fredag den 7. oktober blev en milepæl for de to unge forfatterspirer Hanne Højgaard Viemose og Amalie Smith. De blev nemlig kåret som vindere af Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat og prisuddelingen foregik traditionen tro på Vejle Bibliotek fredag eftermiddag fra kl. 15-17.

Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat blev stiftet i 2005 og uddeles årligt "til en yngre dansk forfatter, der har haft lovende debut". Bodil og Jørgen Munch-Christensen var et kendt boghandlerpar i Vejle med egen forretning siden 1947. Jørgen Munch-Christensen (1918-2004) var under besættelsen aktiv i modstandskampen og senere i en periode byrådspolitiker.

Prisen er siden vokset og bliver nu uddelt til to lovende unge forfattere, der hver modtager 50.000. De 2 forfattere har debuteret indenfor det seneste års tid og er udvalgt af juryen, der består af litteraturprofessor Anne-Marie Mai, kritiker Lars Bukdahl, fondsbestyrer Mogens Thyssen, Joan Høeg og Else Zakarias fra Vejle Bibliotek.

I år gik prisen altså til Amalie Smith (f. 1985) med hybridromanen De næste 5000 dage og Hanne Højgaard Viemose (f. 1977) med romanen Hannah. De to romaner er om end meget forskellige, så alligevel sammenlignelige for kritiker Lars Bukdahl, der har siddet i juryen. Bukdahl indledte sin tale til de to prisvindere med at begrunde dette med, at de ”…i øjnene på opgavekommissionen, dvs. juryen for Munch-Christensens Kulturlegat, fremstår som de to skidebedste debutbøger”, der er udkommet i Danmark i det sidste års tid.

Bukdahl sluttede sin tale af med at fremhæve de to romaners læseværdighed, han udtalte: ”Hannah er en målrettet, ligefrem rejserapport, mens Amalie Smiths De næste 5000 dage er et intrikat, eksperimentalt notat-katalog, men den forskel er ikke vigtig, når ligheden er, at begge splinternye forfattere taler med deres helt egen, rige, aldrig-før-hørte stemme (sværm), selv og ikke mindst, når de slår sig selv for munden. Tillykke til os med dem.”

Inden Lars Bukdahl kom på banen holdt forrige års vinder af debutantprisen, Lona Aburas, et oplæg, hvor hun fortalte om at vinde prisen og hvordan det var at udgive Den svære toer, der for Aburas både er titlen på hendes seneste roman OG hendes anden efter debutromanen Føtexsøen. I følge Aburas var det at skrive nummer to roman på ingen måde så stort et problem, som man altid hører det omtalt! Den udmelding må være noget af en lettelse for dagens debutanter, der forhåbentlig har mod på at fortsætte deres forfatterskab og kaste sig over ”den svære toer”!

Læs mere om debutantprisen og se de tidligere vindere på http://www.vejlebib.dk/debutantpris.

0
Din bedømmelse: Ingen